Това тестено изделие се нарича още "керде", "катлама", "пинарлия" или "топтета". В различните краища на България се използват различни наименования. В някои рецепти се използва само сирене, в други се пече само тестото. Името дъзмана идва от реденето на тестото (dızma от турски - подреждане). 


За по-богат вкус сиренето се смесва с извара. Към сместа, скоято се залива тестото се добавя каймак от кисело мляко. Може да се замени със заквасена сметана или течна, неподсладена такава. 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 40 г Прясна мая
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 с.л. Захар
  • 1/4 ч.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 200 мл Вода
  • 900 г Брашно
  • 450 г Краве сирене
  • 300 г Извара

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете леко водата и прясното мляко. Омесва се средно твърдо тесто. Топката се оставя да втаса на топло място за 30 минути.
  • 2. След това тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва, за да се получат широки ленти. Всяка се поръсва със смес от извара и натрошено сирене. Навива се на руло и се нарязва на  парчета с ширина 2-3 см.
  • 3. Всички те се нареждат на разстояние едно от друго в тавичка. Всяко от тях леко се притиска с пръсти. Оставят се да втасат повторно около 15 минути.
  • 4. Приготвя се сос от 1,5 чаша кисело мляко, 2 яйца, 1/4 чаша олио, 3-4 с.л. каймак от кисело мляко (или половин чаша течна сметана). С всичко това се полива тестото обилно.
  • 5. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.