Ципурата е една от рибите, която може да откриете лесно в магазините, има малко кости и е с вкусно месо. В Черно море все още се срещат много пасажи от тази риба. Най-лесният начин да я приготвите е увита в хартия за печене или фолио, с няколко резенчета лимони, овкусена със зехтин, сол и суха мащерка. Ако искате обаче рибата да е с по-гурме вкус, може предварително да я опушите с дървесина и подправки. В домашни условия това се прави по следния начин - в тава се поставят корите от дърво (за риба са подходящи такива от дюля, ябълка и ясен) и стръкове суха мащерка. Тавата се поставя най-долу във фурната. Рибата се поставя върху решетка, на най-горно ниво на фурната. Пуска се само долен реотан и се оставя за 30 минути. Рибата придобива леко сладък вкус и подсилен аромат. 


За пюрето се използват лилави картофи, защото са по-атраквни като цвят. Разбира се, може да замените с обикновени. Картофите се варят в прясно мляко, вместо във вода. Така вкусът е по-плътен и наситен. 


За да има още цвят в чинията, се използват цветни зеленчуци - оранжеви и жълти моркови, зелени и жълти тиквички и цвекло. 

 

Съставки

  • 1 бр. Ципура
  • 4 бр. Картофи
  • 3 бр. Моркови
  • 7 бр. Тиквички
  • 2 глави Червено цвекло
  • 70 г Краве масло
  • 1 с.л. Сол
  • 3 с.л. Зехтин
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 с.л. Горчица
  • 2 ч.л. Песто
  • 1/2 шепа Лешници
  • 1/2 шепа Зрънце от нар

Начин на приготвяне

  • 1. Поставете почистената цяла ципура върху хартия за печене. Сложете няколко резенчета лимон в нея и няколко отгоре. Поръсете със зехтин, сол и суха мащерка. Завийте хартията плътно, както се завива бонбон. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. 

     

  • 2. Измийте зеленчуците. Не изрязвайте листата на морковите - печете с тях. Те стават хрупкави и вкусни. Тиквичките нарежете на ивици. 
  • 3. Подредете зеленчуците в тава. Посолете и залейте с малко зехтин. Печете 15 минути във фурната, докато омекнат. 

     

  • 4. Лилавите картофи обелете и сварете в прясно мляко. Количеството трябва да е толкова, че да не се виждат. Готовите картофи намачкайте с масло. Овкусете със сметана, сол и черен пипер. 

     

  • 5. За да декорирате рибата в чинията, направете подложка от пюре. Отгоре сложете готовата риба. Добавете няколко различни по цвят зеленчуци. Гарнирайте с горчица и песто от левурда. За хрупкавост и цвят добавете печени лешници и зрънца нар.