Ципурата е една от рибите, която може да откриете лесно в магазините, има малко кости и е с вкусно месо. В Черно море все още се срещат много пасажи от тази риба. Най-лесният начин да я приготвите е увита в хартия за печене или фолио, с няколко резенчета лимони, овкусена със зехтин, сол и суха мащерка. Ако искате обаче рибата да е с по-гурме вкус, може предварително да я опушите с дървесина и подправки. В домашни условия това се прави по следния начин - в тава се поставят корите от дърво (за риба са подходящи такива от дюля, ябълка и ясен) и стръкове суха мащерка. Тавата се поставя най-долу във фурната. Рибата се поставя върху решетка, на най-горно ниво на фурната. Пуска се само долен реотан и се оставя за 30 минути. Рибата придобива леко сладък вкус и подсилен аромат.
За пюрето се използват лилави картофи, защото са по-атраквни като цвят. Разбира се, може да замените с обикновени. Картофите се варят в прясно мляко, вместо във вода. Така вкусът е по-плътен и наситен.
За да има още цвят в чинията, се използват цветни зеленчуци - оранжеви и жълти моркови, зелени и жълти тиквички и цвекло.
Съставки
- 1 бр. Ципура
- 4 бр. Картофи
- 3 бр. Моркови
- 7 бр. Тиквички
- 2 глави Червено цвекло
- 70 г Краве масло
- 1 с.л. Сол
- 3 с.л. Зехтин
- 1 ч.л. Черен пипер
- 2 с.л. Горчица
- 2 ч.л. Песто
- 1/2 шепа Лешници
- 1/2 шепа Зрънце от нар
Начин на приготвяне
- 1. Поставете почистената цяла ципура върху хартия за печене. Сложете няколко резенчета лимон в нея и няколко отгоре. Поръсете със зехтин, сол и суха мащерка. Завийте хартията плътно, както се завива бонбон. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
- 2. Измийте зеленчуците. Не изрязвайте листата на морковите - печете с тях. Те стават хрупкави и вкусни. Тиквичките нарежете на ивици.
- 3. Подредете зеленчуците в тава. Посолете и залейте с малко зехтин. Печете 15 минути във фурната, докато омекнат.
- 4. Лилавите картофи обелете и сварете в прясно мляко. Количеството трябва да е толкова, че да не се виждат. Готовите картофи намачкайте с масло. Овкусете със сметана, сол и черен пипер.
- 5. За да декорирате рибата в чинията, направете подложка от пюре. Отгоре сложете готовата риба. Добавете няколко различни по цвят зеленчуци. Гарнирайте с горчица и песто от левурда. За хрупкавост и цвят добавете печени лешници и зрънца нар.