Чуррос са традиционен испански десерт или закуска. Представляват сладки пържени понички на ивици. Поднасят се подсладени със смесена с канела захар или потопени в разтопен шоколад...
Съставки
- 1/2 ч.л. Канела
- 1/2 ч.ч. Захар
- 5-6 с.л. Олио
- 3 бр. Яйца
- 1/4 ч.л. Сол
- 1/4 ч.ч. Краве масло
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 1 ч.ч. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Млякото, маслото и солта се смесват и се поставят в тенджера на котлона. След като кипнат, температурата се намалява и се добавя брашното. Съставките се разбъркват добре до получаването на гъсто тесто.
- 2. Оставя се настрани, за да се охлади леко за около 1-2 минути, след което се прибавят яйцата. Всичко се разбърква добре.
- 3. Загрява се олио около 3-4 см. Тестото се поставя в шприц. Шприцоват се ивици с дължина около 10 см директно върху силно загрятото олио.
- 4. Пържат до златисто, като от време на време шприцованите понички се обръщат . Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат от мазнината върху кухненска решетка или хартия.
- 5. На финала се поръсват със смесената с канела захар или се топят в разтопен шоколад.