Традиционно ястие от югозападна България, чиято оригинална рецепта се приготвя от телешки джолан, арпаджик, чесън, лук, доматено пюре, брашно, бяло вино и подправки.

Съставки

  • 1/2 кг Арпаджик
  • 1/2 връзка Магданоз
  • 1 кг Телешко
  • 1 с.л. Чубрица
  • 100 г Краве масло
  • 2 бр. Лук
  • 2 бр. Чесън
  • 2 бр. Люти чушлета
  • 2 с.л. Доматено пюре
  • 1 с.л. Брашно
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 10 зрънца Бахар
  • 200 мл Бяло вино
  • 2-3 бр. Дафинов лист
  • 10 зрънца Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Месото се нарязва и се задушава на слаб огън в маслото, ситно нарязания лук и малко вода.
  • 2. Сместа се премества в глинен съд и се добавят размитите поотделно в малко вода брашно и доматено пюре, червения пипер и виното. Посолява се на вкус.
  • 3. След като ястието заври, се подправя с дафинов лист, бахар, черен пипер и чубрица.
  • 4. Когато месото омекне, се добавят обелените скилидки чесън, арпаджика и лютите чушки.
  • 5. Задушава се под капак още 10-15 минути на тих огън. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязания магданоз.