Традиционно ястие от югозападна България, чиято оригинална рецепта се приготвя от телешки джолан, арпаджик, чесън, лук, доматено пюре, брашно, бяло вино и подправки.
Съставки
- 1/2 кг Арпаджик
- 1/2 връзка Магданоз
- 1 кг Телешко
- 1 с.л. Чубрица
- 100 г Краве масло
- 2 бр. Лук
- 2 бр. Чесън
- 2 бр. Люти чушлета
- 2 с.л. Доматено пюре
- 1 с.л. Брашно
- 1 ч.л. Черен пипер
- 10 зрънца Бахар
- 200 мл Бяло вино
- 2-3 бр. Дафинов лист
- 10 зрънца Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Месото се нарязва и се задушава на слаб огън в маслото, ситно нарязания лук и малко вода.
- 2. Сместа се премества в глинен съд и се добавят размитите поотделно в малко вода брашно и доматено пюре, червения пипер и виното. Посолява се на вкус.
- 3. След като ястието заври, се подправя с дафинов лист, бахар, черен пипер и чубрица.
- 4. Когато месото омекне, се добавят обелените скилидки чесън, арпаджика и лютите чушки.
- 5. Задушава се под капак още 10-15 минути на тих огън. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязания магданоз.