Най-често боба се приготвя на чорба. Този вариант обаче предлага една по-плътна консистенция и по-наситен, леко опушен вкус.

Преди да сварите боба, е добре да го накиснете за няколко часа във вода. Така той увира по-лесно и не е толкова тежък за стомаха. 

Първата вода, в която е врял, също се излива. Не я изхвърляйте обаче. Направете си шоколадов мус

Съставки

  • 1/2 с.л. Олио
  • 1 с.л. Сол
  • 1 ч.ч. Доматено пюре
  • 1 бр. Чушка
  • 1 бр. Морков
  • 1 глава Лук
  • 500 г Червен боб
  • 1 ч.л. Джоджен
  • 1 ч.л. Девесил

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете моркова, лука и чушката на ситно и ги задушете в олиото.
  • 2. Сварете боба, докато зърната омекнат и когато духнете ципата, тя да се отделя.
  • 3. В тавичка сипете зеленчуците, след което добавете и боба. Овкусете със солта. 
  • 4. Залейте боба с такова количество от водата, че да го покрие. Печете около час в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
  • 5. Готовия боб поръсете със ситно нарязан пресен джоджен и девесил.