Най-често боба се приготвя на чорба. Този вариант обаче предлага една по-плътна консистенция и по-наситен, леко опушен вкус.
Преди да сварите боба, е добре да го накиснете за няколко часа във вода. Така той увира по-лесно и не е толкова тежък за стомаха.
Първата вода, в която е врял, също се излива. Не я изхвърляйте обаче. Направете си шоколадов мус.
Съставки
- 1/2 с.л. Олио
- 1 с.л. Сол
- 1 ч.ч. Доматено пюре
- 1 бр. Чушка
- 1 бр. Морков
- 1 глава Лук
- 500 г Червен боб
- 1 ч.л. Джоджен
- 1 ч.л. Девесил
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете моркова, лука и чушката на ситно и ги задушете в олиото.
- 2. Сварете боба, докато зърната омекнат и когато духнете ципата, тя да се отделя.
- 3. В тавичка сипете зеленчуците, след което добавете и боба. Овкусете със солта.
- 4. Залейте боба с такова количество от водата, че да го покрие. Печете около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 5. Готовия боб поръсете със ситно нарязан пресен джоджен и девесил.