И на нас ни е хрумвала идеята, че във формата за кекс вместо сладко, можем да изпечем нещо солено. И тъй като времето навън започва бавно да разкрива красиви гледки и незабравими мигове на открито, и ние като вас си мислим как да прекарваме по-малко време в кухнята. С този солен кейк приветстваме пролетта и си обещаваме, че няма да робуваме на печката и котлоните - буквално се бърка за 10 минути и се пече за още 30!

Съставки

  • 1/2 пакетче Бакпулвер
  • 150 г Кашкавал
  • 150 г Шунка
  • 150 г Краве сирене
  • 4 бр. Яйца
  • 200 г Брашно
  • 1/2 връзка Магданоз
  • 5 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте яйцата и добавете брашното и бакпулвера.
  • 2. Последователно се добавят настърганите сирене, кашкавал и нарязаната на дребно шунка. Разбърква се добре.
  • 3. Прибавя се магданозът, който придава допълнителен цвят на кейка. 
  • 4. Сместа става много гъста като консистенция, затова е добра идея да се добави и малко зехтин.
  • 5. Отново се разбърква и се изсипва в подходяща за печене форма - може да е от йенско стъкло или форма за кекс. 

     

  • 6. По желание може да наръсите с тиквени семки, чия, маково или ленено семе, за да стане по-красиво и ароматно.
  • 7. Пече се на 180 градуса за около 30 минути.