Традиционната българска баница се приготвя с пълнеж от сирене и яйца. Но когато пролетта чука на вратата, ни се иска да добавяме все повече зелени храни към ястията си. Зеленото успокоява, а храните с този цвят увеличават кислорода в клетките и подобряват кръвообръщението.
Пресният магданоз обикновено се използва като подправка, но с тази рецепта ви предлагаме да го сложите в пълнежа на вкусна баница. В съчетание с козе масло, което придава деликатен аромат и непосторим вкус, и печени, белени слънчогледови семки за хрупкавост, се получават чудесни сутрешни или следобедни закуски.
Бонус съвети към рецептата:
# Запечете белените семки в сух тиган. Така те стават много по-хрупкави и ароматни.
# Вместо кисело мляко, може да използвате кефир.
# Може да сложите дори дръжките на магданоза, стига да са нарязани на много ситно.
Съставки
- 2 бр. Яйца
- 1,5 ч.ч. Магданоз
- 50 г Белени слънчогледови семки
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 150 г Козе масло
- 250 г Сирене
- 20 бр. Кори за баница
Начин на приготвяне
- 1. В голяма купа чукнете двете яйца и ги разбийте леко с вилица. Натрошете сиренето на ситно или го намачкайте с вилица. Добавете киселото мляко и объркайте.
- 2. Измийте пресния магданоз и нарежете на ситно листата му. Добавете го към сместа с млякото.
- 3. Сипете белените слънчогледови семки в сух тиган и ги запечете за няколко минути, докато порозовеят. Те ще придадат хрупкавост и много аромат на баничките. Добавете ги към сместа.
- 4. Разтопете козето масло. Разстелете корите за баница. Върху цялата кора намажете масло със силиконова четка. Върху половината кора посипете от пълнежа със сирене, с помощта на лъжица. Прегънете едната кора по дължина. Следващата кора намажете само с малко масло и прегънете върху тази с пълнежа, после и двете още веднъж. Следва и едно сгъване по ширината на кората. Така една голяма баничка трябва да е направена от две кори и пълнеж.
- 5. Отгоре намажете всяка баничка с още малко разтопено масло. Наблегнете особено на крайчетата, за да не загорят и да се чупят. Може да посипете още малко слънчогледови семки, като след това внимателно ги притиснете с ръце отгоре, за да залепнат добре за тестото.
- 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 25 минути.