Традиционно ястие за Лазарица в някои краища на България.
 

Съставки

  • 2-3 с.л. Олио
  • 2 китки Лапад
  • 1 кофичка Кисело мляко
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 150-200 г Сирене
  • 1 шепа Брашно
  • 125 г Краве масло
  • 6 бр. Яйца
  • 1 ч.ч. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва разтопеното масло.
  • 2. За плънката: в дълбок съд се раздробява сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавят се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязаният лапад.
  • 3. Разбърква се плънката и се поръсва върху корите. Отгоре се застилат отново 2 кори, между които се капва от разтопеното масло. Останалите кори и плънката се реди в същия ред, докато се изчерпат.
  • 4. Най-отгоре баницата се залива с разбитото в чаша прясно мляко яйце и за последен път се поръсва с разтопеното масло.
  • 5. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, докато се изпече и придобие наситения цвят на старо злато.