Традиционно ястие за Лазарица в някои краища на България.
Съставки
- 2-3 с.л. Олио
- 2 китки Лапад
- 1 кофичка Кисело мляко
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 150-200 г Сирене
- 1 шепа Брашно
- 125 г Краве масло
- 6 бр. Яйца
- 1 ч.ч. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва разтопеното масло.
- 2. За плънката: в дълбок съд се раздробява сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавят се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязаният лапад.
- 3. Разбърква се плънката и се поръсва върху корите. Отгоре се застилат отново 2 кори, между които се капва от разтопеното масло. Останалите кори и плънката се реди в същия ред, докато се изчерпат.
- 4. Най-отгоре баницата се залива с разбитото в чаша прясно мляко яйце и за последен път се поръсва с разтопеното масло.
- 5. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, докато се изпече и придобие наситения цвят на старо злато.