„Нека да продължават добрите времена“ - тава е девизът на жителите на Ню Орлиънс или Безгрижният град, както го наричат неговите жители.
Характерна за тази кухня е подправката с екзотично име - каджун. Всъщност така се нарича и тиганът, в който луизианските готвачи готвят най-често. Той е чугунен, дебел, почернял от използване, и в него могат да сготвят всички продукти - месо (риба, пиле, дивеч, костенурки, раци и др.), домати, бамя, целина, и други подправки.
Джамбалая, гъмбо и ... са трите ястия, запазенамарка на района.
Джамбалаята е нещо като голяма паеля. Прави се с ориз и всичко останало, каквото имате в кухнята, хладилника или са докарали в магазина.
Гъмбо е супа, която прилича на руския борш. Съдържа бамята и свинските пушени наденици.
Рецептата, която ви предлагаме, е за варено с раци и каджун. Това е много лесна рецепта, която се приготвя за максимум 40 минути. В състава влизат раци, царевица, пикантна наденица, картофи и лук. Подравя се със сол, масло или олио, и специалната подправка каджун. Тя се приготвя по следния начин:
2 с. л. чесън на прах
2 с. л. сух риган
3 с. л. пушен червен пипер
2 с. л. прясно смлян черен пипер
1 с. л. лют червен пипер
2 с.л. суха мащерка
1 с. л. целина (често се използва в каджунската кухня)
2 с. л. сол
Като допълнение може да се приготви известния за кухнята на Луизиана сос ру. Смесват се равнич асти брашно и олио. Запича се за 20 минути в тигана, докато придобие кафяв цвят. След това се овкусява със целина, пипер и чесън. Парчетата месо от вареното може да се топят в него, а може и да се полее на филия.
Съставки
- 100 г Ананас
- 1 ч.ч. Сол
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 глава Лук
- 4 бр. Люта наденица Чирозо
- 3 бр. Царевица
- 1 кг Картоф
- 10 бр. Раци
- 3 скилидки Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Сложете водата да заври на висока температура. Нарежете лука на едро и го сложете във водата, заедно със солта и олито.
- 2. Нарежете кочаните царевица на 4-5 по-малки парчета. Изберете дребни картофи и ги измийте добре. Добавете тези продукти в тенджерата и оставете да се варят. Овкусете с подправките.
- 3. 10 минути преди да свалите ястието от котлона, пуснете и раците. Те трябва да са живи и съхранявани правилно преди това.
- 4. Обелете наденицата, ако има нужда. Нарежете я на парчета с дължина 2-3 см. Добавете към останалите продукти.
- 5. Изключете котлона и сипете парченцата ананас.
- 6. Извадете продуктите от бульона с помощта на решетъчна лъжица и сипете в дълбока тава. Ако е нужно, добавете допълнително сол и каджун. Може да сложите и парченца масло, които да се разтопят от топлината на продуктите.