Превъзходно блюдо от Балкана, много подходящо за трапезата на Великден или Гергьовден.

Съставки

  • 1 кг Агнешко месо
  • 2 връзки Мащерка
  • 2 връзки Розмарин
  • 5-6 скилидки Чесън
  • 8 бр. Люти чушлета
  • 2 с.л. Олио
  • 250 г Зехтин
  • 2 щипки Сол
  • 1 щипки Черен пипер
  • 2 с.л. Пчелен мед
  • 2-3 с.л. Оцет
  • 400 г Картофи
  • 2 връзки Джоджен
  • 2 връзки Мента
  • 10 бр. Моркови

Начин на приготвяне

  • 1. За маринатата: прясната мащерка, джодженът, розмаринът, ментата, чесънът, медът, зехтинът,солта и черният пипер се счукват и пасират до получаване на гъста марината.
  • 2. Месото се намазва обилно с маринатата от всички страни. Завива се във фолиото и се оставя в хладилника да преспи една нощ. Печет се с фолиото 50-60 минути във фурната на 180 градуса.
  • 3. Сервира се печеното с гарнитура от пресни картофи и моркови, задушени в масло.
  • 4. Печените люти чушлета се накисват в марината от оцет, олио, чесън и копър и се поднасят с блюдото.