Превъзходно блюдо от Балкана, много подходящо за трапезата на Великден или Гергьовден.
Съставки
- 1 кг Агнешко месо
- 2 връзки Мащерка
- 2 връзки Розмарин
- 5-6 скилидки Чесън
- 8 бр. Люти чушлета
- 2 с.л. Олио
- 250 г Зехтин
- 2 щипки Сол
- 1 щипки Черен пипер
- 2 с.л. Пчелен мед
- 2-3 с.л. Оцет
- 400 г Картофи
- 2 връзки Джоджен
- 2 връзки Мента
- 10 бр. Моркови
Начин на приготвяне
- 1. За маринатата: прясната мащерка, джодженът, розмаринът, ментата, чесънът, медът, зехтинът,солта и черният пипер се счукват и пасират до получаване на гъста марината.
- 2. Месото се намазва обилно с маринатата от всички страни. Завива се във фолиото и се оставя в хладилника да преспи една нощ. Печет се с фолиото 50-60 минути във фурната на 180 градуса.
- 3. Сервира се печеното с гарнитура от пресни картофи и моркови, задушени в масло.
- 4. Печените люти чушлета се накисват в марината от оцет, олио, чесън и копър и се поднасят с блюдото.