Сега е сезонът на цъфтежа на тиквите. Не мислете, че ще ощетите градината си от тикви през есента, защото се берат мъжките цветове, които не дават плод. Берат се сутрин, когато са максимално разтворени и свежи. Най-добре ги изпържете веднага, тъй като бързо повяхват или ги поставете с дръжките в съд с вода за няколко часа.
Необходими съставки:
10 цветове от тиква
1 бр. яйце
3 с.л. брашно
1 щ. сол
6 с.л.галета
1 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
Яйцето, брашното и солта се разбъркват и се добавят 2-3 лъжици вода или прясно мляко до получаване на гъста смес като боза. Всеки цвят се потапя в яйчената смес. След това се овалва в галета. Пържи се в сгорещено олио, но не на най-мощната степен на котлона. При изваждане търпеливо се отцежда мазнината.
Може да се сервират топли или студени, поднесени с чеснов сос.
Съществува втори вариант за приготвяне на сладки панирани цветове от тиква, които се поднасят като десерт с лъжичка мед или течен шоколад.