Тя се казва Люба. Но много хора я познават като Буболинката. На рождения й ден винаги има заря. Защо ли? Защото е родена на 3 март. Омъжена е и има три момчета, носещи красивите имена - Денис, Давид и Девин.

Сигурно се чудите какво е интересното в тази жена, освен факта, че има три деца (нещо, което напоследък все по-рядко се случва в България). Е, няма да си играем с търпението ви.Люба сбъдва мечти. Не, няма вълшебна пръчица, нито голямо наследство, с което задоволява чужди желания. Тя прави изящни и цветни торти, къпкейкс и сладки. От онези, за които всяко дете мечтае, а жените, колкото и изискани да са, си облизват пръстите, щом опитат.

По случай Първа пролет, специално за LadyZone.bg, Люба сподели как лесно и без специални уреди можем да си направим кексчета с цветя от захарно тесто. Така че добавете сметана към кафето си, отпийте... и се почерпете с къпкейкс с теменужка, лалета и нарциси. А след това защо пък да не опитате и сами да ги направите. Нека Люба да разкаже как.

"С настъпването на пролетта всичко около нас разцъфтява, става по-красиво, пъстро, ведро. Ето и няколко сладки пролетни предложения, едновременно вкусни и красиви. Ще ви покажа как само с подръчни средства и без никакви специални инструменти можете сами да декорирате вашите кексчета. За приготвянето им изберете най-близката до вашия вкус рецепта, купете си суха смес полуфабрикат или готови кексчета. За изработване на украсата ще са ви необходими захарно тесто, сладкарски бои (зелена, жълта, червена, лилава, оранжева), малка точилка, остро ножче или резец, клечка за зъби, тънка четка за рисуване. Захарно тесто можете да си купите от специализираните магазини или да си приготвите сами. Ето и рецептата:

Захарно тесто

Необходими продукти:

1 с.л. желатин

60 мл студена вода

150 г глюкоза (не тази, която се продава в аптеките, а от тази, която прилича на безцветен мед)

1 с.л. глицерин

800-900 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Разтвoрете желатина в студената вода и оставете за 10 мин да набъбне. Разтворете го на водна баня, като внимавате да не заври. Махнете от котлона и добавете глюкозата и глицерина. Разбъркайте добре. В дълбок съд пресейте половината от пудрата захар, направете кладенче и изсипете течната смес. Бъркайте, докато стане еднородна смес. Изсипете върху кухненския плот и като добавяте пудра захар, замесе тетесто - меко, еластично и да не лепне. Захарното тесто се съхранява плътно увито в найлонова торбичка или домакинско фолио и затворено в кутия при стайна температура. Има голяма трайност (минимум два-три месеца).

Така приготвеното захарно тесто оцветете в различницветове с помощта на сладкарски бои. За целта може да използвате и бои за яйца, разтворени в съвсем малко вода. Боята се добавя постепенно и в малки количества до постигане на желаната наситеност. С една и съща боя можете да получите различни нюанси в зависимост от използваното количество. Например с малко червена боя тестото се оцветява в бледорозово. С добавяне на още боя постигате наситено розово, а накрая и червено. Повече цветове получавате и присмесването на боите.

Време е да започнем с украсата на нашите кексчета.

Разгледайте снимките, за да разберете как точно се случва всичко.

testo

Стъпка 1

Разточваме светлозеленото тесто. За да не лепне, поръсваме плота с малко пшенично нишесте или пудра захар.С помощта на ринг или най-обикновена чаша с остър ръб изрязваме кръгчета (в случая три на брой).

ruka

Стъпка 2

С мека четка за рисуване, потопена във вода, навлажняваме леко обратната страна на всяко от кръгчетата , за да прилепнат към кексчетата. Внимателно приглаждаме с ръка и готово - кексчетата ни са облечени и нетърпеливи да ги накиприм.

laleСтъпка 3

От тъмнозеленото тесто оформяме с длани издължена капчица, разточваме и с пръсти огъваме, за да получим листенцето на лаленцето. От розовото тесто взимаме топче с големината на лешник, оформяме капчица и с помощта на ножче леко притискаме по дължина, за да получим лека вдлъбнатина. Цветът на лаленцето е готов.

listaСтъпка 4

Подреждаме листата върху кексчето и залепваме като ги навлажним леко от долната страна. Оформяме и дръжките. За нарциса с пръсти оформяме 6 жълти листенца, които допълнително изтъняваме в краищата. За целта съм използвала коктейлна бъркалка и мека дунапренена подложка. Ако не ви се намират такива, просто притеснете леко всяко от листенцата с пръсти.

narcisПодреждаме листенцата три отдолу и три отгоре, за да оформим цветчето. С пръсти заостряме и леко повдигаме връхчетата. По същия начин правим и бeлия нарцис. Накрая добавяме и зелени листенца

От оранжевото тесто оформяме малко конусче. Пробиваме с клечка за зъби в широката му част и с приплъзване на клечката оформяме вдлъбнатина и в същото време леко накъдряме по краищата.

temenujkaЗа теменужката от тъмнолилавото тесто оформяме две капковидни листенца, които изтъняваме и накъдряме отново с помощта на клечка за зъби. По същия начин правим и останалите листенца от съответния цвят тесто, като бялото трябва да е по-широко.

За листата с пръсти оформяме кръгчета от зеленото тесто. С остро ножче правим жилките.

cveteЗа финал влизаме за малко и в ролята на художници. И ето, че теменужката ни е готова.

Подреждаме листенцата върху кексчето - най-отдолу зелените листа, после тъмнолилавите, след тях светлолилавите и накрая - бялото. Отново с помощта на клечката прибавяме и тичинките."