Световноизвестното дизайнерско дуо Кнут и Мариане Хагберг пристигна у нас по покана на ИКЕА България и Studio Komplekt, за да представи VÄSSAD - първата колекция на световния бранд, изцяло произведена и вдъхновена от България.

Серията беше представена на 6 октомври със специалнa дискусия и изложба, курирана от Studio Komplekt в Генератор – център за иновации и дизайн. Заедно с дизайнерите у нас пристигна и ръководителят на проекта Ларс Инголф, който разказа повече за процеса по разработване на българската колекция. Специални гости на събитието бяха и производителите на VÄSSAD – фабриките Бонана, Петрич и Дриймс къмпани (Родопска тъкан), Смолян.

Кнут и Мариане Хагберг работят като дизайнери в ИКЕА от 1979 г. Те са създатели на емблематичната синя чанта и носители на множество награди, сред които и престижната Red Dot Аward през 2016 г. за серията маси LISABO. През 2015 г. идват в България заедно с основателя на ИКЕА Ингвар Кампрад и се вдъхновяват от заобикалящата ги среда, производствените методи и материали в българските фабрики. Към идеите, почерпени от там, шведските дизайнери добавят и щипка вдъхновение от продукти на ИКЕА от 1980-те години. Резултатът е колекция със суров, автентичен вид, който е подходящ за всяка обстановка.

VÄSSAD носи оригинално индустриално усещане, тъй като голяма част от дизайна и разработката й се случват директно на производствената площадка във фабриката.

"Имахме няколко набързо скицирани концепции, някои съвсем първоначални идеи. Но основната ни цел бе да работим на място във фабриката. Това е най-интересната част за дизайнера. Не е лесно да се открият производители, които боравят еднакво добре с пластмаса, дърво и метал",  коментира дизайнерското дуо за работата си с Бонана Петрич и Дриймс къмпани.

VÄSSAD е първият проект на ИКЕА в България, придобил мащаба на производство за световния пазар на бранда, и ще се предлага в магазините на компанията в цял свят, като лимитираната колекция вече се продава в България.