Независимо дали се използват за защита на очите от слънцето или просто, за да ви придадат звезден вид, през годините очилата се превърнаха в ценен аксесоар.

Пеперуда, котешко око, квадрат... коя форма на рамката да изберете за това лято?

Тип Пеперуда - Christian Dior 2056 11

Добре известно е, че тенденциите се променят със сезоните. И слънчевите очила не правят изключение от това правило. През 2022 г. модата е радостна смесица от модерност и винтидж, пише БГНЕС. Повече от всякога имаме истински избор при слънчевите очила между материал, цвят, стил. Но това, което ни интересува най-много, е формата на очилата. Не всички са модерни и най-вече не всички са подходящи за всеки тип лице. Ето един преглед на най-горещите форми на рамки за 2022 г. и кой може да ги носи.

Тънките рамки от 90-те години са хит сред момичетата

Ако искате да сте най-модерни, няма нищо по-добро от тънките рамки. Ако сте пристрастени към Инстаграм, сигурно сте забелязали, че всички инфлуенсъри ги носят. Сплесканата форма на очилата има силна страна, благодарение на тесните и издължени стъкла: те лесно се адаптират към лицето ви и не го закриват изцяло.

Вдъхновението е от "Матрицата", 2000-те години и голяма доза оригиналност. Тесните очила често са правоъгълни или, както при Сен Лоран, с форма на триъгълник. Има и овални, които са идеални за допълване на лудо облекло. Черни, розови, зелени очила... Една концепци за да сте все по-креативни в стила си!

Кой може да носи тесни рамки? Не е изненадващо, че мини слънчевите очила не са подходящи за всеки. Най-лесно е, ако имате овално лице, на което да пасва всичко. Но добрата новина е, че с кръгло или сърцевидно лице можете да си позволите и малки правоъгълни очила. Върху по-дълги, ъгловати лица те могат да се изгубят и да изглеждат нелепо!

Снимка: Pop Chart Lab

Котешките слънчеви 

За да бъдете звезда, се фокусираме върху XXL модели. Щом ще ги носите, трябва и да се виждат, нали? Огромните слънчеви очила станаха емблематични и бяха приети от всички знаменитости, които искат да се скрият от папараците. Сега те са любим аксесоар на всички жени. А моделът, който наистина ни кара да вибрираме това лято, очевидно е формата "котешко око". Ефектът на разтягане на горния външен ъгъл на лицето го изглажда. А ретро стилът им, популярен през 60-те години, е вечен. Слънчевите очила тип "котешко око" се предлагат във всякакви форми и размери. Тяхната също толкова актуална алтернатива в момента е рамката с пеперуда!

За кого са подходящи рамкиге "котешко око"? Доказано е, че очилата тип "котешко око" са сред тези, които пасват абсолютно на всяко лице. Причината за това е, че те се предлагат в различни форми. Долната част на рамката може да бъде кръгла или линейна и по този начин да се адаптира към лицето на всеки човек. Единственото изискване е, че колкото по-голямо е лицето ви, толкова повече очила XXL ще паснат. За мини котешки очи е по-добре да имате малка сърцевидна, овална или кръгла глава.

Квадратните очила 

Става дума за квадратни слънчеви очила във формат XXL. Рамката и лещите са широки и високи за максимална защита от слънцето и подобрен стил. В момента тенденцията е за рамки от прозрачен и цветен PVC. Зелени, люлякови, розови... стъклата са също толкова "сладки", както и бонбоните. Разбира се, те се съчетават и с черни или нашарани като костенурка рамки. Но едно нещо е сигурно: тези модели ще бъдат абсолютно навсякъде това лято и би било глупаво да ги пропуснете!

Тип Квадрат - Nina Ricci 45
Снимка: retrospectacle.co.uk

Кой може да носи квадратни рамки? Кръглите лица очевидно могат да се възползват от линейната форма на тези очила, за да придадат повече дълбочина на чертите си. Но добрата новина е, че дори при правоъгълно, триъгълно или ромбовидно лице изчистените линии на квадратните очила от лятото на 2022 г. стоят добре. Причината? Прозрачният и цветен PVC материал веднага омекотява чертите на лицето.

И едно видео за морско настроение: