Първата „Вечер на стила“ за 2023 г. се проведе в памет на британската дизайнерка Вивиан Уестууд. Събитието откри инициаторът на вечерите, председателят на „Академия за мода“ – проф. Любомир Стойков. В столичната галерия „Милениум“ се събраха носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнери, коафьори и гримьори, които представиха тоалети, вдъхновени и посветени на британската дизайнерка.

Снимка: Академия за мода / Петър Станев

Вивиан Уестууд почина на 29 декември 2022 г. на 81-годишна възраст. Основоположничката на пънк стила чрез своите дизайнерски идеи от една страна пресъздава хипарския, подземен свят, а от друга - успява да съчетае традицията в цивилизацията и хаоса от реалния живот.

Сред гостите на вечерта бяха пънк рок певицата Милена Славова, асистент-дизайнерът на самата Вивиан – Светослав Колчагов и други познати лица от модния свят, които акцентираха върху детайлите от пънк и ню уейв стиловете.

Кулминацията на вечерта бе автентичният тоалет на самата Вивиан. Асистент-дизайнерът й Светослав Колчагов презентира едно от личните облекла Уестууд. Той сподели за личния си опит в работата с Вивиан. Светослав е един от малкото хора, които са имали възможността да се грижат за ежедневната й визия приживе.

Дизайнерът Светослав Колчагов заедно с екипа на Вивиан Уестууд е автор на сватбената рокля на Кари Брадшоу за пълнометражния филм „Сексът и градът“. В него ролята на Кари играе Сара Джесика Паркър. На церемонията по откриването на вечерите, дизайнерът призна, че първоначалната идея за роклята е тя да бъде единствен екземпляр. Прекомерният интерес към нея обаче кара твореца да изпрати идеята за масово производство.

За екипа на Ladyzone говори пънк рок певицата Милена Славова. Тя определи пънк стила като „свободен дух“. Според нея истинските пънкари се различават от псевдо пънкарите по свободата на душевното изразяване. Певицата сподели, че пънк душите се надушват и не могат да се сбъркат никога.

Снимка: Академия за мода / Хайлайф

На въпроса „Какво винаги ще си спомня от времето, прекарано с Уестууд?", Светослав Колчагов, без да се замисли, отговори: „много и тежка работа“. Дисциплина пък е думата, която безпрецедентно асоциира с Вивиан.