Експертен съвет на Ака­де­ми­я­та за мо­да, включващ 37 лайфстайл, модни и светски журналисти и редактори от водещите печатни и електронни медии, номинира най-елегантните българи за 2016 година. Престижният конкурс „БГ модна икона” се организира за осма поредна година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели, като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

За най-стилни български жени са номинирани Михаела Филева, Диляна Попова, Ивет Лалова, Илиана Раева, Йоана Буковска, Мира Добрева, Михаела Филева, Цвети Пиронкова, Александра Сърчаджиева, Ани Цолова, Десислава Стоянова.    

Номинациите за най-елегантни български мъже включват Антон Хекимян, Валентин Михов, Димо Алексиев, Захари Бахаров, Любен Дилов – син, Любо Киров, Мирослав Боршош, Ники Кънчев, Николай Дойнов, Юлиан Вергов.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, определи номинациите като изключително актуални и достойни: “От година на година ролята на конкурса за стил „БГ модна икона“ расте постоянно. Хората, общественото мнение стават все по-чувствителни на тема дрес код, адекватна визуална култура, естетически вкус. Бурните негативни реакции и критики във връзка с гафовете на политици и дипломати в публичното пространство напоследък са особено показателни. Академията за мода и лайфстайл журналистите у нас се стремят да прилагат най-високи критерии, за да отличат и стимулират родните лидери на стила – онези влиятелни и харизматични личности, които не само притежават и демонстрират елегантност, но и професионализъм, перфектно публично поведение, модерна култура и убедителна репутация. Сегашните номинации отново показват, че у нас има такива позитивни образци, и че те трябва да бъдат отличени и популяризирани“.

Онлайн гласуването започна на 1 ноември и ще продължи до 25 ноември т.г. Организатори и спонсори са предвидили атрактивни награди за позналите резултатите в конкурса. Връчването на приза „БГ модна икона 2016” ще стане на 14 декември т.г. на изискана церемония във Витоша Парк Хотел. В ревю-спектакъла, непосредствено преди официалната церемония, ще бъдат показани и актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и – по традиция – дебютни произведения на студенти по мода. В него ще участват и чуждестранни модни творци. Водеща на събитието ще бъде Ива Екимова – БГ модна икона 2013.