Вече сме в месеца на абитуриентските балове. Завършването на училище бавно, но категорично наближава. Ако се чудите какво да пожелаете на абитуриента, какво да напишете на поздравителната картичка на съученика си, или пък какво да кажете на празничния тост, който ще вдигнете за успеха на детето, има от кого да почерпите мъдрости. Предлагаме ви това да бъде неповторимият Кърт Вонегът. Речта му към завършващите Масачузетския технологичен институт остава в историята с оригиналните и вечни истини, които той споделя. Ние пък ги споделяме с вас

"Дами и господа!

Ползвайте плажно масло!

Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените, докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми опит. Сега аз ще раздам тези съвети.

Изпитвайте удоволствие от силата и красотата на своята младост... о, няма значение. Вие няма да разберете силата и красотата на вашата младост, докато не ги загубите. Но повярвайте ми, след 20 години, като погледнете отново снимките си, ще ги видите по друг начин. Сега не можете да уловите колко много възможности лежат пред вас и колко прекрасно всъщност изглеждате. Не сте толкова дебели, колкото ви се струва!

Не се безпокойте за бъдещето! Или пък се безпокойте, но знайте, че безпокойството е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез дъвкане на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.

Всеки ден правете по нещо, което ви плаши!

Пейте!

Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора! Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце!

Не си губете времето за завист! Понякога сте по-напред, друг път изоставате. Състезанието е дълго и накрая се оказва, че вие се състезавате само със самия себе си.

Помнете похвалите, които получавате, и забравете обидите! Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма! Изхвърляйте старите си банкови извлечения!

Протягайте се!

Не се чувствувайте виновни, ако не знаете какво да направите с живота си! Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 22 г. какво искат да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, още не го знаят.

Вземайте калций! Внимавайте за коленета си! Ще ви трябват най-много, когато няма да са наред.

Може би ще се ожените, може би не. Може би ще имате деца, може би не. Може би ще сте разведени на 40, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-тата годишнина от брака си. Каквото и да правите, не надценявайте много себе си, нито се подценявайте. Избраните от вас решения са наполовина резултат на късмета, което е валидно и за всички останали.

Наслаждавайте се на тялото си! Използвайте го по всевъзможни начини! Не се безпокойте за това какво другите хора мислят за него! Тялото ви е най-страхотният инструмент, който някога сте имали.

Танцувайте, даже и ако нямате къде да го правите, освен в дневната!

Четете упътванията, даже и ако не ги спазвате! Не четете списания за красота! Те само ще ви накарат да се чувствате грозни.

Старайте се да опознаете родителите си! Не знаете кога те ще си отидат.

Бъдете мили с хората от вашето поколение! Те са най-добрата ви връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и в бъдеще.

Имайте разбирането, че приятелите идват и си отиват, но на малко от тях трябва да държите.

Работете здраво, за да преодолеете разстоянията в географски смисъл и в начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече са ви необходими хората, които са ви познавали, когато сте били млади.

Пътувайте!

Приемайте някои вечни истини: цените ще растат, политиците ще флиртуват. Вие също ще остареете. И когато това стане, вие ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били умерени, политиците честни, а децата са уважавали родителите си.

Уважавайте родителите си!

Не очаквайте друг да ви поддържа! Може би притежавате фонд. Или имате заможен съпруг. Но никога не знаете кога това може да изчезне.

Не боядисвайте твърде много косата си, или когато сте на 40 години, тя ще изглежда като на 85.

Не спазвайте всички съветите, които ви дават, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветът е форма на носталгия. Даването му е начин да извадиш миналото от отпадъчните води, да го избършеш внимателно, да добоядисаш по-грозните му части и го възстановиш за повече, отколкото струва.

Но за плажното масло ми вярвайте!"

 

*Всъщност истинският автор на тази реч не е Кърт Вонегът, а Мери Шмич. През 1997 г. тя написава есето "Advice, like youth, probably just wasted on the young" за колонка на вестник „Чикаго Трибюн”. Скоро градска легенда обвързва това есе с името на Кърт Вонегът, като му се приписва авторство. Според слуховете това е речта, която той е изнесъл пред завършващите студенти от Масачузетския технологичен институт. Истината е, че не само думите не са негови, но точно през тази години и човекът, изнесъл реч пред студентите там, е друг – Кофи Анан.