Само преди няколко дни се разбра колко струва най-скъпата рокля в света. Готови? И цената й е 17,7 милиона долара. Не се учудваме, че дори си има име. Със сигурност, ако имахте такава рокля, щяхте да я кръстите, та дори й измислите галено име. В случая, английската дизайнерка Debbie Wingham, чийто творение е роклята, й е дала името "Abaya". Кройката, както и украсата изглеждат малко странно, защото са почерпали идеи направо от африканските и арабските облекла.

И все пак да видим на какво се дължи цената й – по нея са зашити повече от 3000 скъпоценни камъка, включително 50 двукаратови черни диаманти, 50 двукаратови бели диаманти, както и по-малки диаманти и рубини.

Втората рокля не можем да ви я покажем, но разполагаме с нейна скица. Интересна подробност около нея – идеята е да прилича на разтапящ се златен сладолед. Известният дизайнер Zac Posen създал роклята по поръчка на известна компания за сладоледи, която се очаква да лансира своя нов продукт – сладолед на клечка, който е обвит в златен шоколад.

24-каратовата дреха си има и своята висока цена, която, макар и по-евтина от "Abaya", не всеки може да си позволи – цели 1,5 милиона долара. Екипът на дизайнера се трудил цели две седмици, за да изреже и зашие ръчно десетте хиляди пайети, направени от златни листове.

Не знаем каква е цената на третата рокля, но пък подробностите около изработката й са достатъчно показателни, че не е по джоба на всеки - единичен екземпляр е, дело на архитекта Francis Bitonti и дизайнера Michael Schmidt, направена специално за тялото на Дита фон Тийз.

Изработката отнела цели 3 седмици, като са използвани 13 хиляди черни кристали Сваровски. Още по-интересен е процесът на изработване – авторите твърдят, че са използвали iPad и 3D принтер, за да скицират и „принтират” модела, като основният материал не е плат, а подсилен найлон. Все пак Bitonti и Schmidt уверяват, че роклята е подвижна и приема формата на тялото на своята собственичка.