Продължаваме да дегустираме храната в различни заведения в София и страната и с удоволствие откриваме приятни места и готвачи с въображение. Четиристепенното меню, презентирано в рамките на фестивала Sofia Restaurant Week oт ресторант "Ниагара", е едно приятно предложение, което крие своите изненади. 

Ресторантът е част от верига от 3 заведения, като посетеният от нас е на улица "Кричим" 1 в София. Мястото вътре е доста обширно, но в градината се събират само 2 маси. Обстановката е елегантна и приятна.

Салатата от розови домати, прясно биволско сирене и пушен на дърва патладжан с тапенада бе едно изключително свежо предложение с пресни и качествени зеленчуци. Класически вкусове, които се харесват на всички.  

Снимка: Калин Николов



Стартерът на първото меню бе запечено сирене бри, със сладко от горски боровинки, ром и филиран бадем върху карамелизирани праскови. Парчетата сирене бяха тънки, което позволява те да бъдат запечени така, че да се образува по-плътна коричка. Този вид приготвяне е малко по-различен от по-често срещания, при който брито остава течно в средата, слива се с плодовете и дори може да се загребва, но определено е добър вариант. 

Роле от свински врат с пресни подправки, червени чушки и сос жу, върху канапе от прясно изпечени градински чушки с копър и туршия от зелени сливи и млад чесън - дълго е, а всъщност може да бъде описано и само с една дума - вкусно и питателно. Единствената забележка е към количеството на пресните подправки, чийто вкус беше твърде интензивен, а зелените сливи бяха заместени от две зрънца грозде. 

Снимка: Калин Николов

Второто меню включваше терин от гъши дроб с червени боровинки, желиран портокал и мента. Едно изключително стилно предложение, в което вкусовете хармонизираха изключително добре. Теринът не беше с гладка текстура, което в случая е плюс. Това позволява максимално да се усети. Червените боровинки и ментата контрастираха на плътния месен вкус и го подчертаваха ненатрапчиво. 

Снимка: Калин Николов

Листната салата с пушен еленски бут, пъдпъдъчи яйца, карамелизирани орехи, розови домати, чорбаджийска чушка, печена ябълка, овкусена с лек дресинг е чудесно начало на менюто най-вече заради леко лютия вкус на чушката. Въпреки това би било добре клиентите да бъдат предупреждавани за нейната лютивина, за да няма неприятно изненадани.

Филе от лаврак с билково масло върху ризо от сьомга, портокали и черен хайвер бе превъзходно и леко ястие, подходящо за всеки един член на семейството. 

Десертът и към двете менюта бе сладко суши със сирене филаделфия, ягоди, манго и сладко от сицилиански портокали. Колкото и добре да звучи комбинацията, тази еднаквост в различни сетове не ни допадна особено. Сладкото суши не беше и най-хубавият завършек за менютата - твърде тежък десерт, заради ориза, но и не достатъчно сладък, за да се оставиш да радва небцето ти дълго време. Но кой знае - може и да си има своите фенове.

Снимка: Калин Николов