Вкусни сладкиши, много шоколад, десертно вино и добро настроение ще откриете на "Кърниградска" 14, която е една от малките преки на вечно претъпкания столичен булевард "Витоша". От 15 септември тази уличка има ново гастрономическо зелено диамантче – "Gavrosh Mint". Фирмата "Gavrosh Gourmet" съществува от около 15 години и е позната на много хора, но вече има и собствено лице сред заведенията.

Кой стои зад "Гаврош Минт"

Отговорът е скрит и в логото на компанията - трите шапки. Борислав Екзархов, Румен Попов и Ради Стамболов са трима приятели, които са работили в хотел "Шератон", а днес са съдружници. Името идва от цеха, а ментовата добавка към него от интериора. Почти всичко в тази малка сладкарничка е ментовозелено, с изключение на десертите във витрините, които са разнообразни. 

"Името си дойде с интериора и обзавеждането ни", коментира с усмивка Борислав, който е управител и още много неща, защото всички в екипа са мултифункционални и обичат това, което правят. 

Ментово ли е менюто

Не, но пък има и ментови неща - сладки изделия, които съдържат мента, лимонада с мента и други, които още се разработват. Десертите се сменят през седмица и всяка следваща, може да откриете нови видове торти зад витрините. Сладкарският цех предлага много продукти и не всички са представени на място, но могат да се поръчат онлайн или по телефона. Ние се влюбихме в един, който имахме щастието да открием на място - "Шоколадово Суши".

"Колегата Ради е измислил сушито. Имаше и фабрика за износ, но в момента не работи и произвеждаме само за нашите клиенти от България", споделя Борислав.

Chocolate Sushi
Снимка: FACEBOOK/GavroshMint

На витрината можете да видите и "салам", който изглежда доста автентично, но всъщност няма нищо общо с колбасите и много общо със сладкишите. Предлагат и "Музикален шоколад" - кутийка с диск, в която дискът е направен от шоколад. Музикалността идва от кода, който се сканира с приложение на телефона и пуска песента от корицата. Скоро ще е наличен в сладкарницата и ще можете да изненадате приятел с хубава музика и вкусен шоколад.

Предлагат се торти като "Линд – стил", която е чудесен избор за всички фенове на шоколада, "Панакота" с плодчета, френски макарони, белгийски трюфели, торта "Бейлис" и други изкушения. Имат си техен сладолед, който замразяват на момента с течен азот.

"Имаме крем "Брюле" с джинджифил и вишни, което за някои хора е странно, но вкусовите комбинации са безброй. Предлагаме шоколад с чили и шоколад с рози, които са си наше производство. Ние произвеждаме в зависимост от клиента", коментира още Борислав.

Снимка: FACEBOOK/GavroshMint

Има ли нещо солено в сладкия свят 

Можете да откриете салати, сандвичи, веган продукти и още няколко солени неща.

"Солените ни предложения в момента са от една фирма, която сме одобрили и знаем, че предлага качествени неща. Доста хора ни питаха за нещо солено и в бъдеще ще приготвяме соления френски пай "Киш Лорен". Той е интересен - приготвя се с лук, бекон и яйца. Има различни разновидности: със сьомга, със спанак и други", издава Борислав за bistro.bg.

Продуктите са най-важни

Използват много различни подправки от цял свят и сладкарничката е по-скоро интернационална, отколкото ограничена в една стил.

"Сладкарството се развива постоянно и използваме всякакви идеи и течения, които ни харесват. Не сме типично австрийско сладкарство или френско", казва Борислав.

Десертите се правят от нула - с яйца, брашно, вода и всичко, както се е правило едно време. Няма магически прах и вода, защото за тях това не е сладкарство, а химия. Всички продукти, които използват са без хидрогенерирани мазнини. Не използват маргарин, а масло и имат специален сертификат, както и герб "0% хидрогенерирани мазнини". Идеята им е да се опитват да използват естествени продукти в изделията си.

Снимка: Боряна Константинова

"Намалили сме захарта в десертите си с 50%, а имаме и веган продукти без захар, като я заместваме със сироп от агаве, стевия и други. Например един шоколад 70%, в себе си има 70% какао на прах и какаово масло, а останалите 30% захар. Имаме и шоколад без никаква захар", обяснява ни Борислав.

Подходящата чаша вино за всеки десерт

Десертните вина, които предлагат, са от цял свят - българско малиново вино, френско вино, италианско, португалско, испанско, аржентинско... Всички вина са строго насочени към десертите, а италианското просеко "Bellini" е гвоздеят на програмата.

"Вината са специално подбрани за нас и нашите десерти от сомелиера на винарската къща, с която работим", споделят от "Gavrosh Mint".

Снимка: FACEBOOK/GavroshMint

В сладкарницата можете да се насладите на различни видове кафе, горещ шоколад и кафе със сироп, който придава най-различни вкусове на топлата напитка.

Снимка: Боряна Константинова

А тъй като Борислав и колегите му обичат професията си, те създават нови кадри чрез академията, която провеждат. Има курсове за макарони, френски десерти, италиански и шоколадови. От опит знаем, че който носи нещо сладко, го обичат най-много и няма да скрием, че и ние ги заобичахме.