От началото на юли столицата ни може да се похвали с първото заведение, което е изцяло посветено на авокадото. "Avo Joy" се намира на улица "Неофит Рилски" 43 , пряка на "Христо Белчев", в центъра. То никак не прилича на заведение за бързо хранене, макар че първоначалният замисъл е бил такъв. Менюто още се разработва, но вече предлагат супа от авокадо, авотостове и бургер, три вида салати и различни смутита.

Здравословното хранене заражда авокадовата мода

Любо, който е собственик на заведението, е човекът, който стои зад рецептите. Той и неговият приятел Иван експериментират и развиват менюто си сами. Не са професионални готвачи и нямат предишен опит като такива, но здравословният начин на живот, вкусната храна и идеята за "Avo Joy" ги обединява. Преди са се занимавали със заведения, но това е нещо различно и уникално и за двамата. 

"Тренирах и трябваше да си съставя хранителен режим. Така открих, че авокадото има много полезни мазнини и се води супер храна. Разцъках Google и почнах да разглеждам тостове с авокадо...", разказва ни Любо.

Всеки път, когато търси нещо за плода, в търсачката излизат нови и нови рецепти, които той пробва и добавя по нещо от себе си.

"В Ню Йорк вече има такова заведение, а в Амстердам е дори ресторант с ястия, не само с тостове. Исках да направя подобно заведение за бързо хранене в София, което да предлага полезни авокадо тостове, вместо дюнери и пица на парче." коментира младият кулинар.

Как изглежда домът на авокадото

Нещата се подреждат така, че заведението е една идея по-луксозно от очакванията им и не е на самообслужване. Мястото е 150 квадрата и преди е било кафене. Любо и Иван обичат внимателно да изпипват всеки детайл, защото... са си такива. Те трансформират бившето кафене в едно разчупено място, като миксират цветовата гама на жълтото и зеленото.

Снимка: Боряна Константинова

Интериорът е раздвижен в две зали, а стените - изрисувани с красиви графити, които превръщат постните бели стени в картини. Художниците са графити артистите Arsek и Erase, които успешно преобразяват мястото в един авокадо свят, а Любо помага с идеи.

 

Снимка: Боряна Константинова

Авокадовото меню

Тук се предлагат пет авотоста, един авобургер, три вида салати, смутита и супа от авокадо. Един тост е готов за максимум 7 минути, а в менюто няма нито едно ястие, което да не съдържа плода. Салатите нямат нищо общо с обикновените салати по заведенията – те съчетават вкусове като сладко, солено и кисело, но винаги са добре балансирани.

Пробвахме супата от авокадо, броколи и краставици. Тя се прави с шалот, чесън и, разбира се, avocado oil. Бихме казали, че и най-големият традиционалист ще хареса тази супа, защото вкусът е балансиран, а не натрапчив. Заедно със супата опитахме и гуакамоле и малко люто - само при спомена за него огладняваме отново. Супата я има всеки ден и се сервира в бледосини купички, които отразяват светлината на подложените им чинийки (всичко се подбира внимателно от съставките до сервиза).

Снимка: Боряна Константинова

Най-продаван е авотостът с яйце, който при разрязване е залят от жълтъка, вместо oт сос.

А това е най-интересният и различен продукт - авобургерът. Вместо с две филийки хляб, се приготвя с по-голямо авокадо, което се разрязва на две половинки, между които се поставя телешкото месо.

Менюто ще се променя, като ще има един лист със смутита, втори лист със салати, трети с тостове и основни ястия и четвърти лист с десерти. От десертите вече е на лице сладоледът от авокадо и скоро ще бъде включен. За bistro.bg споделят и че се очакват авокадо мъфини, както и чисто зелен чийзкейк.

"Скоро ще пуснем рецепта със салата от кралски скариди и всеки ден измисляме и разработваме нови неща. Имаме идея да правим коктейли с авокадо, които също вече се разработват от Любо", издава ни Иван.

Един от коктейлите ще е зелената "Маргарита". Към стандартната жълтеникава "Маргарита" с текила, ще се прибави пасирано гуакамоле, което придава приятен вкус на коктейла. Другата коктейлна рецепта върху, която работят е "Авокадо Мери", вместо традиционното "Блъди мери".

Тайната е в съставките...

Най-важното за тяхната работа е продуктите им да са качествени и пресни. Имат доставчик на авокадо и всеки ден получават доставка. Различните сортове имат различни специфики и трайност, но целта им е да не задържат продуктите, а да ги употребяват всекидневно. Използват микротрева с вкус на краставица, специална морска сол и заместват зехтина и олиото с авокадово олио.

Целта на заведението е цялата гама от продукти в менюто да са здравословни и свързани с авокадото. Екипът е от трима, като двама са в кухнята, а един сервира. Работят от 9:30 сутрин до 22 вечерта.