Дълго време бистро "Кръг" ме впечатляваше със снимките, които публикуват на Facebook страницата си. Когато снимаш храната, която предлагаш, не е задължително на снимката да има сочни пържоли и торти със стичащ се гъст шоколад. Може само да загатнеш как се пекат чушки на котлона или как изглеждат подредените за обяд маси през кръглото отворче и пак да предизвикаш любопитство и... слюноотделяне. Затова естественото продължение беше да посетя и да тествам обедното им меню. Добрата новина е, че всеки ден споделят информация какво са приготвили за обяд, така че предварително може да прецените дали ви се хапва точно това. 

"Кръг" е модерно градско бистро, с уютна обстановка и авторската ни кухня. Намира се на ул. "Шейново 4А, в София. В събота и неделя има късен обяд - от 12 до 17 часа. 

Интериорът създава усещане на топлота и уют, без да се бяга от семплото. Все пак кръгът е просто една тънка линия, събрала началото и края си в завършеност, няма как да очакваме много елементи и претрупаност. 

Снимка: Росица Николова

Ако искате да изпиете едно кафе или друго, може да седнете в предната част, около бара, за по-бавно кулинарно преживяване препоръчвам да седнете във вътрешната част, и то срещу прозорчето, което гледа в кухнята. Така може да наблюдавате директно как се приготвят ястията. Няма скрито покрито!

Снимка: Росица Николова

За обяд предлагат салата, студена супа, основно вегетарианско ястие, съобразено със сезона, риба, месо с гарнитура и десерт. Така само с 6 предложения успяват да покрият няколко основни критерия - сезонност, храна за гладни-месоядни и за хора, предпочитащи само зеленчуци, супата, като леко и здравословно ястие и, разбира се, десерт за чревоугодниците. Намирам цените са абсолютно адекватни за авторска кухня, грамаж на порциите, качество на продуктите, вкус и мястото, на което се намира бистрото. 

Снимка: Росица Николова

Салатата

Поръчвам си къдрава салата със златно цвекло (провокирана от златното !), овче сирене и дресинг и пъстърва със сос ромеско, пресен лук, целина и лимон. Разбира се, всичко се поднася в овални съдове. 

Салатата (5,80 лв.) е добре овкусена, репичките са мариновани, а златното цвекло има плътен землист вкус.

Снимка: Росица Николова

Рибата

Не бързам, за да се насладя максимално на вкуса. Междувременно ми поднасят и рибата (7,20 лв.). Определено ме изненадва с количеството си, защото не на много места риба означава цяла риба. Тук я поднасят сготвена на тиган, върху супер вкусен сос. Пресният лук и целината в салата някак ми създават усещане за родния дом, все едно майка ми току-що е набрала зеленчуците от градината и ги е нарязала за мен, за да хапна нещо, пълно с витамини. Вкусната храна, направена със семпли продукти, е едновременно предизвикателство и най-точното нещо, което може да направи добрият кулинар, за да се утвърди като такъв.  

Рибата е добре приготвена и месото лесно и бързо се отделя костите. И макар вече да се чувствам сита, не успявам да издържа на изкушението, виждайки десерта, който сервитьорът носи на съседната маса - палачинки с домашно сладко от череши. Ако не успеете да изядете всичко, може да ви го сложат в кутия за вкъщи. 

Снимка: Росица Николова

Палачинките

Палачинките са 2 броя - с тънко, нежно тесто, хубаво сладко, гарнирани с пресни плодове и украсени с ядливи цветя и пудра захар. Цената им е 4,50 лв. 

Снимка: Росица Николова

Бистрото определено ме спечелва с вкуса на храната и с любезното обслужване - ненатрапчиво, с усмивка и присъствие в точния момент. Още при сядане, получавате комплимент - стъклена бутилка, пълна с вода. Сметката пък идва в малко сандъче за съкровища. Да ти е кеф да оставиш бакшиш!

За още новооткрити места и заведения с обедно меню, които сме посетили, може да прочетете ТУК.