Ресторант Mirazur в Ментон, Франция, е обявен за ресторант №1 в света. Главният готвач е аржентинецът Мауро Колагреко, а кухнята може да се определи най-общо като провансалска, но с модерен гурме прочит.  

Критериите, по които се определя победителят, са концепция, местоположение, меню.

Mirazur се намира в подножието на планина и се помещава в сграда от 30-те години на 20-ти век с изглед към морето, точно на границата на Франция с Италия. Роденият в Аржентина готвач черпи вдъхновение от региона, като сервира зеленчуци от собствените си градини и други местни продукти, за да създаде цветни средиземноморски ястия. Менюто за обяд струва 160 евро (180 долара), а пълното меню е 260 евро. 2019 явно е силна за този ресторант, защото получиха трета звезда Мишлен, а сега са и номер 1 в света.

"Нашата визия е да споделяме и да се опитваме да даваме любов и да живеем щастливо с нашата работа. Това е проста визия, но тя е визия за живота.", споделя Мауро Колагреко.

Какво може да ядете в най-добрия ресторант на света?

Желе от вода на домати с шафран и ядливи цветя и билки
Снимка: facebook.com/mirazur.fr

Гъши пастет с планински гъби
Снимка: facebook.com/mirazur.fr

Супа от ябълки, сладолед с кисело мляко и кристали от кориандър
Снимка: facebook.com/mirazur.fr

 

Списъкът на 50-те най-добри ресторанта в света е съставен от William Reed Business Media. В него са отчетени гласовете на 1040 ресторантьори, готвачи и food критици. Предишните победители бяха Osteria Francescana, в Модена; El Cellar de Can Roca; Noma и др. Ето и кои заемат следващите места в тазгодишната класация:


2. Noma, Copenhagen **NEW ENTRY
3. Asador Etxebarri, Axpe, Spain (10)
4. Gaggan, Bangkok (5)
5. Geranium, Copenhagen (19)
6. Central, Lima (6)
7. Mugaritz, San Sebastian, Spain (9)
8. Arpège, Paris (8)
9. Disfrutar, Barcelona (18)