Благодарение на една каравана или малък бус да преоткриеш хотдога, бургера или палачинките по морето – това е "Food Truck". Недопустима грешка е да го сравните с будките за варена царевица или количките за хотдог из парковете. У нас има няколко на брой "Food Truck" заведения с интересни и различни кулинарни изкушения. Ето кои шест мобилни заведения в София ни харесаха най-много, какво предлагат и къде можете да ги откриете. 

1. ROLLING DOGS

Адрес: ул. „Цар Шишман“ 34 (постоянен адрес)

Какво предлагат: авторски хотдози като: Rolling Dog с домашно чили и с чоризо, Classic Dog с братвурст и печен лук, Breakfast Club с наденичка мергез и The Bomb с бекон. Към хотдозите има домашни картофки и студена бира. Правят сосовете си сами.

Караваната: Тяхното возило е паркиран в двор черен бус, с щурото им лого. Можете да ги посетите всеки ден от 11 до 22 часа. Отпред има дървени сенчести пейки, на които може да се насладите на храната и напитките си. 

2. Burgers On The Road

Адрес: бул. "Черни връх" №47 (пред магазин Lidl)  е постоянната локация на заведението, но те са мобилни и за да знаете къде ги откриете е хубаво да проверявате на фейсбук страничката им.

Какво предлагат: класически рецепти като чийзбургер, пулд порк. По-нестандартни са бургерът с конско месо, и веджи варианта с хумус от червено цвекло и нар, включват в менюто си и пилешко месо, българско козе сирене, и рибни бургери. Най-интересното им предложение е "Muffin", който може да бъде с конско или телешко кюфте, органично фъстъчено масло, сладко от боровинки, халапеньос, чедър и бекон.

Ванът: Свежозеленото возило, всъщност е на 6 колела, а не на 4. С него екипът подкрепя различни фестивали и събития. Ще можете да ги видите и на тазгодишния рок фестивал "Hills of Rock", а скоро ще се подвизават и по ключови бизнес хъбове като комплексите "Експо 2000" и "София Еърпорт Център".

Burgers On The Road

3. Nomad Burger

Адрес: ул. „Николай Хайтов“ 16

Какво предлагат: от стандартния телешки бургер, през "Мексиканеца" с говеждо кюфте, чедър, айсберг, начос, бобено пюре, халапеньо, чипотле майонеза и авокадо, до лютия бургер с бавно готвен маринован свински врат. Всичко е по много и вкусно. 

Ванът: В черния, изчистен бус се крият група от "съвременни градски номади", които обичат да хапват на крак само вкусотии. Стрийтфуд култура с висококачествени съставки – това е тяхната цел и им се получава.

4. Street Chefs

Адрес: ул. "Ангел Кънчев" 22 , имат малко фестивално бусче и още едно заведение на ул. "Козяк" при Южния парк.

Какво предлагат: изобилие от бургери: от класически чийзбургер до Гонзола BEEF Burger. Ако сте любители на лютото, можете да се насладите и на пикантните им вкусове.

Ванът: На много столичани вече са им познати, а тези, които не са виждали сребристото возило, трябва да поправят грешката си. Отпред има масички тип щъркел, а привечер е приятно осветено. Първото заведение е открито още през 2015, а вече Street Chefs  се появяват в съседката Румъния. 

5. Mangia Van/ Манджа Ван

Адрес: бул. Цариградско шосе 111Ж (при София Тех Парк), но често се подвизават на различни събития и това се отбелязва в страничката им.

Какво предлагат: прекрасен манджа микс - от мекиците на баба Поли, през всякакви вариации на чътнита, мусове и разядки, до домашно приготвени тортили и бавно печени меса. Бестселърите са крила (на плоча), ребра (печени 7 – 8 часа) и дърпаното свинско. Не използват готови сосове, но имат домашноприготвени. И десерти имат - торти, домашен сладолед, кремчета...

Ванът: Както и менюто, така и ванът не е скучен. Свеж бял бус, изрисуван с картинки на резенчета дини и разни подправки. А един извънземен паток е поставен с пълен стомах и се вписва идеално в творческата визия на возилото. Ако не ви е до бургери , а до нестандартни манджи, то Манджа Ван е за вас.

Mangia Van/ Манджа Ван

6. Butcher Grill Bus

Адрес: бул. "Черни връх" 69 А, в близост до мол Парадайс

Какво предлагат: всякакви месни продукти, създателят на заведението има опит като master butcher във "ВиВиенда" и това се отразява на подбора на меса – висококачествени продукти, но и на цената. Имат над 10 вида бургери, а едно меню е около 500 гр. с пържени картофки. Имат салати, грил, стек менюта и десерти.

Автобусът: Обстановката вътре разказва концепцията на мястото сама. Това е градкси автобус, с множество американски тематични табели, удобни седалки и цветни стени. "Паркиран"е в красиво дворче с няколко масички на сянка пред него и съществува от около месец. Butcher Grill Bus няма нито сайт, нито Фейсбук страница, защото избират преките отношения с клиентите си и избягват виртуалното пространство.

Butcher Grill Bus, меню

Предлагаме ви и един синеморски деликатес за финал - MaSa (Sweet & Salty)

Адрес: главната улица "Бутамя" в близост до парка, с. Синеморец

Какво предлагат: Единствен по рода си у нас е хотдогът им с гуакамоле, както и с бекон, халапеньос, кисели краставички, чедър и карамелизиран лук. Имат и палачинки с кашкавал, домати и песто, както и прочутата им "Диабетка" с домашно сладко от череши и нутела. Наистина сладко и солено, но бихме допълнили и свежо - интересна комбинация в палачинковото им меню е "Нутела и чийзкейк с пресни малинки". Сами си проготвят и домашно сладко от ягоди, череши и малини, както и купуват от местните смокиново сладко. От напитките: кафе, смутита и домашен студен чай.

Караваната: Тя е бяла със сини джанти и окичена със знаменца – как да нямаш настроение. Екипът е от двама Велислав и Александра, които са бизнес партньори вече от 4 години. Пред заведението MaSa - Sweet & Salty има бели пейки, на които можете да поседнете с нещо сладко или с нещо солено в ръка (а защо не и с двете).

MaSa - Sweet & Salty

Вероятно има още много мобилни заведения има по черноморието ни. В Созопол открихме още три такива заведения: Barbecue Brothers Burning Van, кулинарна каравана "Посоки"  и новият обект на Boom!Burgers - черен "Food Truck" с логото на веригата, който се намира на паркинга точно срещу "Yacht Club Sozopol". Хубавите неща често са близо до нас и трябва само да ги потърсим - вашата почивка, може да ви поднесе някое ново кулинарно изкушение на колела. 

Предимства и недостатъци на този бизнес:
Разпитахме част от готвачите, които предпочитат да работят на колела, какви са предимствата и недостатъците на техния бизнес. Всички бяха категорични, че когато обичаш това, което правиш недостатъците винаги са по-малко.

# Предимство е това, че в нормалните заведения рядко общувате директно с готвача, а тук готвачът е в пряк контакт с клиентите. Така лесно получаваш обратна връзка и обновяваш менюто си понякога и в крачка.

# Недостатъци са минималните условия за работа, които една нормална кухня с лекота предоставя (захранване с ток, вода и т.н).

# Мобилността позволява всеки път да си на ново място, където да срещаш нови хора.

# Подкрепяш интересни инициативи и фестивали и спокойно можеш да пътуваш до тях.

# Законодателството има нужда от някои промени, с които да отговори на динамиката на този бизнес.

„Сроковете за издаване на становище относно разполагането на определено място не отговарят на динамиката на бизнеса - рекордът засега държи община Лозенец, от която нямаме официален отговор по входирано от нас запитване вече 2 години и няколко месеца.“ , споделят от Mangia Van.

# Tрудно се намира персонал, защото освен добър готвач, човекът в автомобила трябва да е контактен и да обожава работата си.

# Но пък така, не си омръзвате със съседите.