Бакла (Vicia faba), също чер боб, е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Култивиран е от човека още в праисторическа епоха. Вярва се, че баклата е едно от първите култивирани от човека растения (преди около 6000 г. първо в Персия и Египет).
Една чаша бакла съдържа 3 мг желязо, което е 32% от препоръчителната доза за прием за мъже и 14% за жените; 15% цинк от дозата за мъжете и 21% от тази за жените.
Необходими продукти
200 г зелен боб бакла
2 бр. лук шалот
1 бр. чесън
20 г олио
сол, черен пипер
200 мл бульон (зеленчуков или пилешки)
5 г доматена паста или един белен домат
20 г червен пипер
200 г картофи
100 мл сметана
20 г масло
5 г индийско орехче
100 г бяло саламурено сирене
100 г кисело мляко
връзка копър