Мирисът на мандарина за много от нас се отъждествява с аромата на Коледа, когато обичайно се консумират най-много от цитрусовите плодове – магазините са отрупани с цели чувалчета - комплектовани и готови за купуване. Екзотиката в аромата и лъскавите листенца на мандарината обаче провокират много домакини да отглеждат дръвчето сами у дома – дори не толкова за домашната продукция, колкото за тръпката от цитрусовата екзотика и атмосфера.

Снимка: istockphoto.com

За отглеждането й ще ви трябват по-малко грижи и повече търпение

За да се сдобиете с мандарина у дома ви трябва семка. Може и от купешка мандарина да е, но гледайте да е ароматна и вкусна, за да може и плодовете й един ден да бъдат такива. Изчистете семката от плода (ако има такъв) и измийте. Засадете в нормална почва на дълбочина около 1-2 сантиметра, но не повече. Оттук насетне са ви нужни само търпение и да поддържате влажна почвата, но без да преполивате. Температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 22-23 градуса. То трябва да е слънчево и проветриво.

За да покълне семката са й нужни поне 3-4 седмици

Когато това се случи, средната температура в помещението може да е по-ниска до 15 градуса, но стаята задължително трябва да е слънчева. През зимата поливането трябва да става само когато почвата е почти суха, а през лятото – по-често. Гледайте водата да е със стайна температура. През лятото и торенето трябва да е по-обилно.

През лятото можете да изнесете дръвчето на открито

Тъй като мандарините по принцип не са стайни растения, а субтропични вечнозелени дръвчета, те обичат топлото, а когато навън времето се затопли, спокойно можете да изнесете на подходящо място – може да е на пряка слънчева светлина, но задължително да е на завет. Особено, ако дръвчето е още крехко.

Снимка: istockphoto.com

Търпение трябва да проявите точно в този момент

защото посадените чрез семка мандарини започват да дават плодове след шестата година. В нормални субтропични условия на открито мандарините израстват на височина до около 10 метра, но в стайни условия те ще достигнат не повече от метър и половина. През периода, в който вашето дръвче ще расте, но няма да дава плодове, може просто да му се радвате – листата му са гладки и бляскави, а цветът е маслено зелен.