В интервю за списание “Another Man” актьорът Джейк Джиленхол разказа подробности за церемонията по връчването на наградите “Оскар” през 2007 г., на която актьорът Хийт Леджър е бил поканен да представи номинираните в една от категориите. Той обаче е отказал.

Причината за това е била, че продуцентите на шоуто са очаквали от него да се шегува с филма “Планината Броукбек”, в който играе каубой хомосексуалист, но Леджър е считал всички подобни шеги за неуместни и е отказал на организаторите на престижната церемония.

Джейк Джиленхол и Хийт Леджър
Снимка: Getty Images

Спомням си как искаха от нас да кажем няколко шеги за гей сцените в “Планината Броукбек”, каза Джиленхол, който играе ролята на партньора на Леджър във филма. “Хийт отказа. Аз мислех, че няма проблем и че е просто забавление, но Хийт каза, че за него не е шега и не иска да си прави шеги с това.

Филмът “Планината Броукбек” на режисьора и сценарист Анг Лий е един от най-важните филми по отношение на начина, по който са представени хомосексуалните връзки в холивудските филми.

Екипът на "Планината Броукбек" на наградите БАФТА
Снимка: Getty Images

Лентата получи цели 8 номинации за наградата “Оскар”, включително за филм на годинта и беше сочен като фаворитът за наградата. За изненада на всички, “Планината Броукбек” не получи най-престижния от “Оскар”-ите, като загуби от филма “Сблъсъци”. Това се счита за една от най-големите грешки, които журито на “Оскар”-ите е допускало.

Ролите им в “Планината Броукбек” заслужиха номинации за “Оскар” за Хийт Леджър и Джейк Джиленхоу, но никой от тях не успя да си тръгне с наградата. Всъщност Джилехоу и до днес няма “Оскар”, а Леджър получи своя посмъртно три години по-късно за невероятната си роля в “Черният рицар”.

Напълно разбираемо е защо Хийт Леджър не е искал “Планината Броукбек” да се приема на шега. Филмът е част от новата посока, която младият актьор реши да поеме в кариерата си. Преди да попадне в полезрението на любителите на сериозно кино, привлекателният Хийт Леджър беше известен най-вече сред тийнейджърската аудитория заради филми като “10 неща, които мразя в теб” и “Като рицарите”.

Хийт Леджър в кадър от филма "Като рицарите"
Снимка: Getty Images

Именно заради решението си да се развива като сериозен актьор, талантливият Леджър отказал на режисьора Кристофър Нолан, когато получил покана да изиграе ролята на Батман в екранизацията по култовия комикс. След като гледал забележителната интерпретация, Леджър осъзнал, че филмите на Нолан в действителност са сериозно кино и сам поискал да получи роля в следващия.

Хийт Леджър като Жокера в "Черният рицар"
Снимка: Getty Images

Кристофър Нолан веднага го избрал за ролята на Жокера и дори му позволил известна свобода в изграждането на образа. В “Черният рицар” Хийт Леджър прави най-добрата (и за съжаление последна завършена) роля в кариерата си, но напрежението се оказало толкова тежко, че актьорът се пристрастил към приспивателни и умря от свръхдоза: