Екранизацията по поредицата романи на Диана Габалдон се превърна в един от най-гледаните сериали и е любим на жени от целия свят. Неотдавна завърши петият сезон от фантастичната романтична драма, която разказва за млада жена, попаднала в миналото. Тази седмица, в онлайн интервю, един от създателите на сериала разкри, че Катриона Балф, която играе ролята на Клеър, е била избрана само дни преди да започнат снимките и ѝ се е наложило да пътува спешно до Шотландия, където се снима сериалът.

Снимка: Getty Images

Доналд Мур, който отговаря за сериала, призна, че оставил избора на актриса за последния момент, защото бил сигурен, че ще намери Клеър най-лесно от всички останали персонажи:

Мислехме, че ще е най-лесна за откриване, защото е умна британска жена от 20-и век, а такива има достатъчно.

Действието на сериала се развива в 18-и век, така че създателите предполагали, че ще им е по-трудно да открият актьори, които да могат да изиграят хора от това време. Оказало се, че това изобщо не е такова предизвикателство.

Най-лесно намерили актьор за ролята на Джейми, в когото Клеър се влюбва, когато попада миналото. Шотландецът Сам Хюън веднага им допаднал и се оказал перфектен за ролята.

Нещата при Клеър обаче изобщо не били толкова прости. Нуждаели се от актриса, която да е привлекателна, но да не създава впечатление, че е глупава. Трябвало да може “да се вижда как мисли”, но и да има химия с Хюън.

Прослушахме много актриси и изгледахме много записи”, спомня си Доналд Мур. “Записът на Катриона пристигна сравнително късно, но веднага я сложихме най-напред в списъка. И когато я видяхме да играе заедно със Сам Хюън, разбрахме, че е най-подходяща за ролята.

Снимка: Getty Images

Липсата на актриса в главната роля сериозно заплашвала началото на продукцията. Наложило се да действат много бързо, за да се впишат в графика.

Когато я избрахме, тя се качи на самолета за Шотландия на следващия ден и два дни по-късно вече снимахме епизода. Толкова в последния момент се случиха нещата. И всички бяхме много изплашени.

Снимка: Getty Images

“Друговремец” се превърна в един от най-големите хитове по телевизията. Британският сериал беше номиниран за наградата “Еми” цели шест пъти, четири от които за изпълнението на Катриона Балф. Сравнително непознатата до този момент актриса се превърна в звезда и започна да получава роли в по-големи филми, като например хитът от миналата година “Пълно ускорение”, в който си партнира с Крисчън Бейл.