Коко Шанел, една от вечните модни икони на 20-и век, събра близо 500 свои почитатели в Литературен клуб "Перото".

Поводът беше необичайната модна премиера на книгата "CHANEL & CO – Коко и нейното обкръжение", организирана от издателство Colibri. Д-р Любомир Стойков, актрисата Ирмена Чичикова и дизайнерката Ина Асса потопиха гостите в културата на Коко, а маестро Васил Спасов се погрижи за нежния музикален фон от Града на светлината.

"По-добре мъртва, отколкото демоде”, твърди Шанел. Тя все още е жива, щом вдъхновява толкова много жени. Тук сме, за да я отпразнуваме", каза Ирмена Чичикова, която влезе в кожата на модната икона.

"Коко е реклама на самата себе си, тя създава за тялото втора кожа и позволява на жените да се чувстват щастливи с това, което имат", допълни актрисата.

Любомир Стойков, наясно с всичко "от игла до конец" за Шанел сподели: "Тази книга ме обогати, научих много и смятам, че тя е значим културен факт, както в света, така и у нас. Според Салвадор Дали Коко притежава най-красиво облечената душа и най-красиво облеченото тяло. Шанел е жена, привързана към сцената, а модата ѝ разказва нейната собствена история." По един магичен начин авторката е успяла да свърже логиката на документалистиката с правото на читателите по своему да тълкуват всичко написано”, завърши той.

Следва запис от премиерата, осъществен благодарение на ArtLive, онлайн телевизията за изкуство и култура.