Масло срещу гхи

Филийката с масло и шарена сол, с която сме бягали по улиците, за да не губим ценно време от игрите, днес изглежда много по-различно. Ако преди години сме отрязвали неравна, дебела филия, мазали сме с масло и сме поръсвали шарена сол (обикновено домашно приготвена от баба) от голяма пластмасова кутия, днес сме прецизни още от първата стъпка. Избираме хляб, обикновено пълнозърнест; в най-добрия случай от лимец. Маслото е гхи – пречистено от казеин или пък ферментирало, за чието получаване се заквасва каймакът на прясното мляко.
И така добре „преоблечена” в нови дрешки, филийката е готова да бъде поръсена с... фина розова хималайска сол.

Колко ми липсваш: 1
Все още (винаги) можеш да си намажеш филия с масло. Далеч по-трудно е да играеш спокойно на улицата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Попара срещу корнфлейкс с безлактозно мляко

„Най-подире къмто пладне те надигали се гладни и си хапвали попара във гаванката си стара" Асен Разцветников
Залци хляб, небрежно поляти с прясно мляко. Това имаше в паницата, с която баба Йотка гонеше злояди си вкук Иво по улицата. Това беше единственият начин и място, на които той ядеше. Ако баба Йотка сега не беше в старчески дом в Мездра, а Иво не работеше в Щатите, сигурно щеше да го гони с купа, пълна с мюсли с екзотични плодове и безлактозно мляко.

Колко ми липсваш: 2

Домашна торта с рози от масло срещу сурови /безглутенови/ free-sugar/ мъфини
„Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем...„
А кремът - наситено маслен, защото се слагат поне 2 пакетчета масло. Добавя се пудра захар и от сместа се шприцоват тежки, плътни рози върху (обикновено шоколадовата) торта. Това имаше в сладкарницата, това правеше и кварталната майсторка. Огромни торти с големи розови рози, любими на децата. После съхранението на масления крем се оказа проблемно. И минавайки през различните видове сладкарски сметани, бисквити с нехидрогенирани мазнини и фонданови покрития, тортата с маслени рози еволюира до суровата си посестрима, направена от блат с кашу, кокосово масло, крем от накиснати сушени плодове и чия. Сурова. Вкусна. Веган. И не на последно място - здравословна. Без добавена захар. И обикновено под формата на мъфини - за по-чаровно. А изразът "Баба ти все чия е яла!" се чува все по-често на детските площадки, отколкото рефренът на песничката с тортата.

Колко ми липсваш: 3
Не се сещам за сладкарница, която да предлага торти с такъв крем.