Масло срещу гхи

Филийката с масло и шарена сол, с която сме бягали по улиците, за да не губим ценно време от игрите, днес изглежда много по-различно. Ако преди години сме отрязвали неравна, дебела филия, мазали сме с масло и сме поръсвали шарена сол (обикновено домашно приготвена от баба) от голяма пластмасова кутия, днес сме прецизни още от първата стъпка. Избираме хляб, обикновено пълнозърнест; в най-добрия случай от лимец. Маслото е гхи – пречистено от казеин или пък ферментирало, за чието получаване се заквасва каймакът на прясното мляко.
И така добре „преоблечена” в нови дрешки, филийката е готова да бъде поръсена с... фина розова хималайска сол.

Колко ми липсваш: 1
Все още (винаги) можеш да си намажеш филия с масло. Далеч по-трудно е да играеш спокойно на улицата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Попара срещу корнфлейкс с безлактозно мляко

„Най-подире къмто пладне те надигали се гладни и си хапвали попара във гаванката си стара" Асен Разцветников
Залци хляб, небрежно поляти с прясно мляко. Това имаше в паницата, с която баба Йотка гонеше злояди си вкук Иво по улицата. Това беше единственият начин и място, на които той ядеше. Ако баба Йотка сега не беше в старчески дом в Мездра, а Иво не работеше в Щатите, сигурно щеше да го гони с купа, пълна с мюсли с екзотични плодове и безлактозно мляко.

Колко ми липсваш: 2

Домашна торта с рози от масло срещу сурови /безглутенови/ free-sugar/ мъфини
„Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем...„
А кремът - наситено маслен, защото се слагат поне 2 пакетчета масло. Добавя се пудра захар и от сместа се шприцоват тежки, плътни рози върху (обикновено шоколадовата) торта. Това имаше в сладкарницата, това правеше и кварталната майсторка. Огромни торти с големи розови рози, любими на децата. После съхранението на масления крем се оказа проблемно. И минавайки през различните видове сладкарски сметани, бисквити с нехидрогенирани мазнини и фонданови покрития, тортата с маслени рози еволюира до суровата си посестрима, направена от блат с кашу, кокосово масло, крем от накиснати сушени плодове и чия. Сурова. Вкусна. Веган. И не на последно място - здравословна. Без добавена захар. И обикновено под формата на мъфини - за по-чаровно. А изразът "Баба ти все чия е яла!" се чува все по-често на детските площадки, отколкото рефренът на песничката с тортата.

Колко ми липсваш: 3
Не се сещам за сладкарница, която да предлага торти с такъв крем.

 


Яйце на вестник срещу био яйце от щастливи кокошки

„Чук-чук, яйчице, имаш ли си сърчице?”
Вземаш един вестник, сгъваш го на правоъгълник със стенички от по сантиметър и чукваш яйцето в него. Слагаш на печката на дърва и нетърпеливо чакаш да придобие златист цвят. После гребеш с лъжицата – белтък, в ъгълчетата на който са се отпечатали букви от вестника, и жълтък, който е останал рохкав. Яйцето на хартишка днес е био яйце от щастлива кокошка. Щастливата кокошка е онази перната особа, която кълве де-що види без никаква цензура, тича, шляе се и когато й писне от цялото това бездействие вземе, че се понапъне и снесе яйце. Яйцето е "прошнуровано и пронумеровано". Има си печат, от който може да се разбере почти всичко до девето коляно за произхода му.

Колко ми липсваш: 4
Може да се направи дори на керамичния котлон, но ако имаш баба на село, в чиято къща има стара печка на дърва – пробвай там.

Яйце в хартия
Снимка: Росица Николова

Дъвка "Идеал" срещу дражета с ксилитол 
Меко блокче с форма на керемида и картинки за менкане с приказни герои – например, 1 бр. "Червена шапчица" срещу 3 бр. "Седемте козлета". Заради дъвката за балончета много детски шини са летели през прозореца и много криви зъби са останали. Децата не разбираха какво значение има, че са ти криви зъбите, щом могат да дъвчат дъвка. "Идеалката" се трансформира в дражета с ксилитол, полезни за зъбите, които могат дори да заместят миенето с четка (понякога). Факт е, че съвременните дъвки са далче по-полезни (доколкото полезна може да бъде една дъвка), от соц дъвката, за която си спомняме с умиление. 

Колко ми липсваш: 5
Дъвките „Идеал” са налични и в момента на пазара, но не с приказни картинки, а със снимки от 100-те национални исторически обекта. Но вкусът им, ех, вкусът им!Плодов сироп срещу енергийни напитки с таурин
"Стоп, студен сироп!" – гласеше крещящ червен надпис на ламаринената будка, край която минавахме на връщане от училище. Малък сироп за 5 ст. и голям за 10. Това беше цялата информация, обявена на малката табелка. Никакви обяснения за ГМО, глутамати, парабени, коварни Е-та, подсладители, ароматизатори и консерванти. Изпиваш един сироп, връщаш стъклената чаша, за да бъде измита за следващия клиент и продължваш с леко омазана в червено, доволна физиономия. Днес тази свежест ти доставя кенче енергийна напитка с таурин. От металните стени те гледат озъбени кучета, акули или човечета с криле. Факт е, че тези напитки са добро решение, ако ти се налага да останеш буден дълго време и освежават повече от чаша кафе или пък сироп.


Колко ми липсваш: 6
Сиропът още може да се опита на някои места по Българското черноморие. Не в автентичния си вид и вкус от онова време, но доста близък.