Летните месеци са подходящо време за наблюдение на метеори от любителите астрономи.

Няколко метеорни потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август и при подходящи условия, наблюдението и фотографирането им не е трудна задача според специалистите.

Метеори могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете, за да имаме тъмно небе. За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ, припомня за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Снимка: iStock

Той е автор на традиционното издание на катедра "Астрономия" на СУ "Гид на любителя астроном", в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.

Снимка: iStock

Последните часове на нощта срещу 27 юни са подходящо време за наблюдения на метеори от потока Юнски Боотиди. Потокът е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори, каза Маркишки. Активността на Юнски Боотиди по време на максимума варира в широки граници през различни години – от само няколко до над 100 метеора за час.

Снимка: iStock

Но дори при ниска активност, неговите ярки и бавни метеори, навлизащи в земната атмосфера със скорост 18 километра в секунда, могат да се фотографират много по-успешно от бързите метеори на повечето други потоци през годината, отбеляза физикът. Той припомни, че Юнски Боотиди се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство от кометата 7P/Pons-Winnecke, която има орбитален период 6,4 години. За последен път тази комета премина през своя перихелий (т.е. най-близо до Слънцето) на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г.

Снимка: iStock

При всяко нейно завръщане през централните части на Слънчевата система, тя обогатява пространството по протежение на своята орбита с нови роеве от космически частици, отделящи се от нея и формиращи кометната опашка, посочи специалистът.

Снимка: Unsplash/Yash Raut

Метеорният поток Юнски Боотиди е активен от 22 юни, а максимумът му тази година ще бъде на 27 юни, четвъртък, около 07:45 ч. българско време, каза физикът. „Тогава съзвездието Воловар, в което се намира т. нар. радиант на потока, ще клони към залез над западния хоризонт. Сутринта на 27 юни Слънцето ще изгрее в 05:51 ч. за района на София, така че наблюдения ще са възможни допреди развиделяване – до около 04:30 ч.”, уточни Маркишки. Той обаче обърна внимание, че по това време Луната ще бъде в съзвездието Водолей, във фаза два дни преди последна четвърт, което ще затруднява наблюденията.

Снимка: Росица Димитрова