Когато погледнете Калимнос за първи път, ще забележите един удивителен пейзаж, засенчващ всичко друго – екзотични скали, целувани от тюркоазено кристално чисто море. Ще видите в пейзажа всичко, което този остров в Егейско море предлага на посетителите си и всичко, което оформя живота, традициите, историята и бъдещето на местните жители. Но въпреки странната сурова атмосфера на Калимнос, видима от пръв поглед, изпълнена със самотни дървета, които чудно как се придържат към скалите, в тази груба дива природа ще откриете богатство и щедрост на културата, еко-спортове и гостоприемство, които ще ви изненадат. И изведнъж грубият ландшафт на Калимнос ще се превърне в меко докосване, посрещащо гостите си в своята прегръдка и в красивите си противоречия. Ако излежаването на плажа не ви е достатъчно, за любителите на спорта и по-екстремните занимания Калимнос е идеалната дестинация.

Снимка: Getty Images

Къде се намира Калимнос

Част от островния комплекс “Додеканези”, Калимнос още е ревниво скрито бижу, сгушено между все по-популярните туристически дестинации Родос и Кос. Ако искате най-доброто от традиционното гръцко гостоприемство, съчетано със спортен адреналин и преходи, които ще ви накарат да се почувствате като откриватели и изследователи на недокоснатата природа, както и възможността да откриете красиви морски пейзажи, посетете Калимнос. Там ще си намерите свое собствено ъгълче. Причудливите форми на скалите предлагат несравними преживявания, ако сте почитатели на скалното катерене. То е превърнало Калимнос в световноизвестна дестинация за най-добрите имена в този спорт. Множество пещери „гледат” по пешеходните преходи из острова. Традиционните къщи в пастелни цветове се вият около алеи, които обикалят острова и очарователните селца. По протежение на крайбрежието, Калимнос е избродирал гоблен от блестящи бели камъчета и черно-пясъчни брегове, милвани от лазурните води, които винаги ще ви изкушат да се отклоните от пътя си и да се потопите в тях.

Снимка: Getty Images

На Калимнос има причудлива природа и морски гъби

И навсякъде ще бъдете заобиколени от суровите планини над вас  и от звуците на егейските вълни долу. Богатата история на този остров е изкована от планините и морето, без да има нищо плодовито между тях. Изправени пред почти неприятелски пейзаж за селското стопанство, Калимиотите са се обърнали към гмуркането и морската гъба. И днес, хилядолетия след времето на Омир, който за пръв път разказва за Калимнос и неговата гъбарска промишленост, това е основното препитание на местните жители, както и еко-туризмът.

Снимка: Getty Images

Рицари тамплиери, танцьори и църкви са в основата на Калимноската история

Ако вашето желание е да откриете автентичен гръцки остров, така че да се почувствате като местен. Ако търсите остров, на който няма да срещнете претенцията на съвременните туристически прийоми, а точно обратното – упоритото им противопоставяне. Ще го откриете по пътищата между многото пастелни цветни двуетажни къщички, които пълзят нагоре по планините и са спотаени в шепота на миналото. Този шепот разказва за традициите на рицарите тамплиери, за зашеметяващата архитектура, статуите и традиционните танци на градските площади.  А гостоприемството на местните жители е наистина стоплящо душата и приласкаващо.

Снимка: Getty Images

Местата на Калимнос, които трябва да посетите

В селището Ватис ще откриете единствения зелен оазис на Калимнос и единственият фиорд в Гърция. Разположен на 11 километра от Потиа, столицата на острова, това малко познато и още по-малко посещавано село се намира насред портокалови, лимонови и мандаринови горички, които придават на иначе сухия остров дълбокозелен цвят. Разгледайте и множеството църкви, които са разположени в долината. Дишащите стенописи, които украсяват тези църкви, определено ще ви възнаградят. Разхождайки се в тази долина, ще достигнете до морски канал, който на свой ред завършва в малко пристанище, което предлага на посетителите възможността да завършат разходката си в странна таверна.

Снимка: Getty Images

Ако обичате да се любувате на архитектурата

Отделете време и за разходка из многото алеи на Потиа. Построен между две планини, основният град на острова е жив музей. Тук ще можете да проследите историята на Калимнос през неговите сгради. Останки от гербовете на храмовете на рицарите, общински сгради, построени във венециански стил и накрая чудесни неокласически имения. След това тръгнете към пристанището, което показва друг жив музей  – музеят на морската история. Ако морето ви очарова, поискайте разходка. Няма да съжалявате! В града има и две крепости – в едната – Хрисохерия, има и църква, а също и три прекрасни каменни вятърни мелници, които стоят между тях.

Докато се разхождате през Потия и други села, говорете си с местните жители. Всички жители там могат да доукрасят пейзажа със своите морски истории и легенди. С недостига на плодородна земя за селското стопанство, на Калимнос се е развила търговията с морски гъби. Чрез този доходоносен отрасъл, който се предлага за износ до Европа и Русия,  островитяните са оцелели и построили домовете си и църквите на острова.

Снимка: Getty Images

И един уникален танц, роден в Калимнос, ще ви изуми

В памет на многото млади мъже, които са изгубили живота си заради декомпресията при гмуркането за морски гъби, е сътворен специален танц, с който се прекланят пред смелостта им. Докато вървите през селата, изчакайте да започне този уникален спектакъл. Мъже в черни панталони и бели ризи запълват площадите за “Хорото на водолазите”.

Снимка: Getty Images

Термални извори и плажове

В морето се вливат водите от естествения термален извор в Терма. Известен е с терапевтичните си свойства. Морето на плажа Терма е идеално за спокойна семейна екскурзия и плуване за забавление. Ако не можете да се откъснете от спортните дейности, ще намерите малкия кей на Терма, идеален за освежаващи гмуркания в тюркоазните води. Има и още плажове около острова, които можете да обиколите.

Вижте как да стигнете до Калимнос в сайта Palatka.bg.