Сарк е малък очарователен остров в Ламанша, който се намира по-близо до Франция, отколкото до Албион.

В началото на този век на острова живеят около 650 души, но населението постепенно намалява и сега е под 500. Слуховете, че единственият супермаркет може да затвори, карат местния жител Свен Лоренц да подеме инициатива за заселване на острова с нови жители. Той не се притеснява, че очарованието на Сарк, където дори няма автомобили, ще се загуби, защото капацитетът на острова е за максимум 800-1000 души.

Снимка: iStock

Сарк предлага не само чудесни плажове и прясна морска храна, но и тучни хълмове със спиращи дъха панорамни гледки към Океана. Островът е едно от малкото места в света, където автомобилите са забранени. Придвижването става чрез велосипеди или с карети, теглени от коне.

Снимка: iStock

Другата екстра на Сарк е, че няма улично осветление, така че нощем нищо не обезпокоява гледката към звездите. През 2011 г. BBC определи Сарк като първия населен, но „тъмен“ остров, който няма т.нар. светлинно замърсяване.

Снимка: iStock

Британските граждани могат да се заселят на острова по всяко време, докато за живеещите в ЕС срокът за това изтича на 31 декември 2020 г. Новите жители трябва да заплащат единствено годишен данък, който е в зависимост от размера на жилището.

Снимка: iStock

Повече детайли ще откриете в сайта на остров Сарк