Made in Blue е ресторант, разположен в 140-годишна реставрирана къща в сърцето на столицата. Не може да я пропуснете, синият и цвят отдалеч се откроява на улицата. Къщата е превърната в заведение с ретро арт обстановка, където всеки етаж и всяка стая е с уникален стил, носещ различно усещане.
Това е и различното в този ресторант - всеки път като дойдете, несъмнено ще се чувствате по различен начин, в зависимост от това къде сте седнали и какво сте избрали от сезонното меню.
На пръв поглед, дизайнът е като от филм на Тим Бъртън - в една от трапезариите ще откриете закачени инструменти на стената, в друга - хербарии, в трета - старинни портрети. Мебелите също са различни по стил, а елементите в стаята по отделно нямат връзка, но заедно се подреждат в абсолютна хармония.
Заведението заема два етажа и таван. Разполага с градина, обградена със зелени растения, перфектна за летните дни.
Името Made in Blue е свързано с носталгията към отминалите дни. Цялата идея е вдъхновена от това, че собствениците са меланхолично настроени към всички предмети, които имат някаква история зад гърба си. Те сами са декорирали ресторанта, като са избирали мебели, голяма част от които са стари и търсени през годините. Собственичката Силвия, споделя че такъв е стилът и на дома й, тъй като това е нещото, което я зарежда и вдъхновява.
Храната, подобно на дизайна на заведението, е нетрадиционна. Има интересни и разнообразни предложения за всеки вкус. В Made in Blue, няма да откриете пица и паста, но пребладава балкано-средиземноморската и арабска кухня, като класическите рецепти са интерпретирани от въображението на главния готвач. Макар и да срещнете класическо предложение като таратор в менюто, то не е традиционната му рецепта - в ресторанта понякога предлагат персиийски или арабски таратор, както и такъв с тиквички и мента.
В заведението се стараят да подбират сами част от зеленчуците, а останалите продукти, като морските дарове и меса, са от избрани ферми. Made in Blue разполагат и със собствена градина, в която отглеждат повече от 40 сорта домати, тиквички, босилек и други подправки, които в разгара на лятото ще могат да бъдат включени в храната и да гарантират най-доброто качество.
За любителите на месото също има не малко предложения - хумус с агнешко, печени телешки ребра с чимичури, йеросалимски агнешки кюфтета с таханов сос. Салатите са най-разнообразни и са над десет вида. Може да избирате от купа с лимец, череши и гриловано козе сирене, зелени салати с песто, чери, пармезан, бут от Еленския Балкан, салата с гриловано пиле, авокадо, айсберг и ментова сметана.
Най-желаната храна през лятото в Made in Blue е салатата с ягоди, авокадо, бейби спанак, синьо сирене и маково семе, която е истинско изкушение за вегетарианците, както и ястието с морските дарове, напомнящи за жаркото слънце на морето.
Тъй като менюто е сезонно, то се променя постоянно и скоро може да очаквате нови предложения с патладжан и чушки. За любителите на сладкото десертите са в изобилие - Павлова с ягоди, шоколадов тарт със солен карамел, тарт със зелен чай.
От напитките, най-подходящите безалкохолни през летния сезон са лимонадите със свежи плодове, газирана вода, мента и лед, както и домашно приготвени сиропи от малини и смокинови листа. По отношение на алкохолните коктейли, най-свежият е специалното мохито на Made in Blue.
От време на време организират и събития от типа на битак на тавана или в градината, където продават на символична цена най-различни ретро вещи като дрехи, книги и фотоапарати.
Заведението се пълни бързо след края на работния ден, както и през уикенда, така че е добре да направите предварително резервация, као решите да го посетите. Адресът е улица ул. „Юрий Венелин“ 6.