Една година след смъртта на британската кралица Елизабет Втора Обединеното кралство отбелязва края на една ера.

Не са предвидени големи възпоменателни церемонии, а по-скоро частни прояви на отдаване на почит на Елизабет Втора, управлявала страната 7 десетилетия. Днес крал Чарлз и кралица Камила ще присъстват на църковна служба в памет на кралицата в малка църква в селцето Крати близо до замъка в Баморал в Шотландия. Принц Уилям и съпругата му Катрин пък присъстват на литургия в катедралата Сейнт Дейвидс в град Сейнт Дейвидс в Уелс. А в Лондон от Хайд парк и от Лондонската кула ще отекнат топовни салюти в памет на Елизабет Втора.

Бъкингам публикува за първи път снимка на Елизабет, направена на 16 октомври 1968 г.

Една от внучките на кралицата – принцеса Юджини, публикува в Инстаграм снимка с баба си.

„Мисля за теб днес. Много ми липсваш. Винаги ще си в сърцето ми“ – написа Юджини.

На 8 септември 2022 г. кралицата почина на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия, където прекарваше по традиция лятото. Последва период на национален траур, по време на който стотици хиляди британци в продължение на часове чакаха на опашка, за да се преклонят пред ковчега с тленните останки на кралицата. Погребението й десет дни след кончината пък премина при невиждани мерки за сигурност, припомня БТА.

С кончината на Елизабет Втора се затвори една страница в историята на Обединеното кралство и на 14-те нации, на които тя беше държавен глава. Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз Трети, първородния син на Елизабет Втора. Церемонията по коронацията му беше тази пролет.

Преди няколко дни британското правителство представи проект за постоянен мемориал за Елизабет Втора, който ще бъде открит през 2026 г., когато тя трябваше да навърши 100 години.

Снимка: Getty Images

По повод годишнината от смъртта на майка си Чарлз Трети направи обръщение, в което заяви: "Ние си спомняме с много обич за нейния дълъг живот, за нейната предана служба и за всичко, което тя представляваше за мнозина от нас".

"Аз съм също така дълбоко признателен за любовта и подкрепата, която хората засвидетелстваха към мен и към моята съпруга през изминалата година, докато ние правим всичко възможно, за да служим на всички вас", допълни монархът.

Чарлз Трети спази традицията на майка си и сега прекарва лятото в Балморал с други членове на кралското семейство. Този уикенд той прие там премиера Риши Сунак и съпругата му Ашката Мърти - друга традиция, въведена от Елизабет Втора.

В последните седмици британският монарх беше относително дискретен, но той все пак присъства на няколко събития в Шотландия, придружаван от съпругата си и от сестра си, принцеса Ана.

Чарлз Трети прекара почти целия си живот в очакване да се възкачи на престола. Днес той е на 74 години. През тази първа година като монарх той назначи нов британски премиер - Риши Сунак, произнесе първото си кралско коледно слово, в което засвидетелства симпатиите си към хората, преживявящи трудности в разгара на кризата с цената на живота, направи първата си държавна визита - в Германия, а предстои да отиде и във Франция, прие редица държавни глави, сред които президентите на САЩ и на Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски.

По-малко популярен в сравнение с Елизабет Втора, която бе обожавана от британците, новият крал стана и свидетел на редица враждебни прояви към монархията от страна на прорепубликански активисти по време на пътуванията си в страната.

Според някои Чарлз Трети не е направил през първата си година на престола радикални промени в монархията и е бил прав да се държи така. Но други смятат, че това, че не е направил нищо забележително досега като монарх е в негов ущърб в момент, в който подкрепата за монархията намалява.

Първата годишнина от кончината на Елизабет Втора няма да бъде и повод за помирение между принц Хари и останалата част от кралското семейство. Херцогът на Съсекс, който живее сега в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл, се намира понастоящем във Великобритания, за да присъства на благотворително събитие. Според британски медии не е предвидено той да има среща с краля, нито с брат си Уилям, които разкритикува остро в мемоарите си, публикувани през януари, няколко месеца след кончината на баба си.