Красиво италианско село Ололай, намиращо се на остров Сардиния, продава 200 от красивите си къщи срещу 1 долар.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Има уловка в офертата, разбира се - бъдещите купувачи трябва да вложат сериозен труд и средства, за да ремонтират историческите къщи.

Така допълнителните пари, освен примамливата цена от долар за къща, нарастват на около 25 000 долара. Не само това, но ремонтните дейности по реновацията на жилищата трябва да приключи до три години.

Инициативата е част от Case a 1 euro, която цели да възроди живота на поизоставените италиански градчета в дългосрочен план, тъй като по-младите жители се местят в големите градове, търсейки нови възможности за работа и живот.

Така населението на Ололай е намаляло почти наполовина за последните 50 години, като в момента живописното селце има 1300 жители. В опит да се справи с демографския проблем, кметът на града моли собствениците да дарят рушащите се къщи, за да могат да бъдат пуснати на пазара.

Няколко от провинциалните каменни къщи вече са спасени, като още жилища чакат интереса на новите си собственици от цял свят. Ако сте заинтересувани, можете да свалите документите за кандидатстване в кампанията от сайта на Case a 1 euro.