Полинезийското име на Великденските острови е name Rapa Nui. Но откъде идва името Великденски острови и какво общо има Великден? В началото на 18 век датчанинът Джейкъб Рогевен плава из Южния Пасифик. Открива островите в неделя, 5 април, 1722 година – като според християнския календар това се пада Великден. По тази причина той кръщава полинезийските острови Paasch-Eyland Великденски острови – и с това име те остават известни вече столетия наред. В момента островите са под юрисдикцията на Чили, където са известни с името Isla de Pascua.

Великденските острови са известни със гигантските, мистериозни статуи моаи. Според последната теория, публикувана в сп. National Geographic, монолитите са били придвижени на 18 км от кариерата до свещените места на острова, където са разположени на групи по 7 или 8 идола, без помощта на големи кранове, животни или други приспособления.

Снимка: iStock

Постоянното население на островите е около 4000 души. През април месец започва ежегодния Пролетен фестивал (празнува се от 2010 година насам). Фестът приветства новия сезон с много изяви в облaстта на изкуството и музиката.

На Великденските острови проявяват особено уважение към великденския заек. Възрастните често обличат плюшени костюми за зайци, за да забавляват децата и заедно с тях да се впускат в традиционния лов на великденски яйца. А вечер празнуват по този начин – наливат алкохол в кух шоколадов заек и вдигат тостове за празника.

Снимка: Instagram

На празника се приготвя и т. нар. хляб камоте. Той е приготвен от сладки картофи, мляко и яйца. Традиционният му цвят е ярко жълт или оранжев. На Великден обаче някои хора го оцветяват с хранителни бои, за да са в традицията на празника.