През ноември 2023 г. властите в САЩ разкриха случай, който наподобява за трагедията, разиграла се в София преди няколко дни.

На 13 ноември 2023 г. властите арестуват на летището в Маями 73-годишната Дона Аделсън, която заедно със съпруга си се опитва да излети за Виетнам.

Дона е обвинена в организиране убийството на своя зет – 41-годишния професор по право Дан Маркъл. Седмица по-рано синът на Дона – Чарли, също е арестуван за участие в този заговор.

Снимка: MIAMI-DADE COUNTY CORRECTIONS AND REHABILITATION

На снимката: Дона Аделсън, синът й Чарли и зетът Дан Маркъл

Дан Маркъл е убит през юли 2014 г. в колата си, открита в гаража на дома му в Талахаси, Флорида.

В основата на убийството е гневът на Дона, че Дан Маркъл не е позволил на дъщеря й Уенди да се премести с двете деца в Южна Флорида и така да бъде по-близо до родителите си.

Убийството идва след ожесточена съдебна битка между Дан и Уенди за попечителството над двете им деца. През септември 2012 г. Уенди подава документи за развод, който е финализиран през юли 2013 г.

Съдът обаче не разрешава на Уенди да се премести с децата в Маями, което вбесява тъщата Дона. Тя дори предлага 1 милион долара на зет си, за да бъдат внуците по-близо до нея, но бащата на децата отказва офертата.

Не помагат и заплахите, че децата ще бъдат кръстени в католическата вяра – нещо, което наистина би разстроило бащата Дан, който изповядва еврейската религия.

На 18 юли 2014 г. по обяд Дан е открит в гаража си, прострелян в главата. Откаран е в болница, където малко по-късно умира.