Според класацията на Roughguides това са най-актуалните дестинации за 2016. А ние сме напълно съгласни с тях. Заслужават си! 

#Рейкявик, Исландия
Все повече туристи се отправят към Рейкявик, за да се докоснат на живо до града на изкуствата, до прохладния нощен живот, до спиращите дъха природни забележителности и колоритно разхвърляните боядисани къщички. Там може да почувствате чара на току-що уловената прясна риба или да се насладите на вкуса на традиционно уиски, да се потопите в горещите басейни сред природата или да се изкачите на ръба на висока скала, наслаждавайки се на приказния пейзаж край себе си.

#Мексико Сити, Мексико
Кажете на някого, че ще пътувате до Мексико Сити, и първата му реакция ще бъде да ви зададе въпроса: "Там не е ли опасно?" Е, дотолкова доколкото ще вземете същите предпазни мерки, които бихте взели, ако пътувате до всеки друг град, отговорът е не. Мексико Сити е оживен мегаполисен град, голям икономически център, на чиито забележителности можете напълно спокойно да се насладите. Той ще ви очарова с еклектичната си смесица от огромни квартали, невероятна архитектура и пъстри малки улични пазари. Красиви бутици, художествени галерии, шикозни кафенета дебнат почти от всеки ъгъл на града.

#Сеул, Южна Корея
Ако още не сте посетили люлката на кей поп културата на Азия, крайно време е да го направите. Отвъд билбордовете на teenyboppers и стъклените кули на Gangnam, Сеул е е удивително място и притегателен център за туристи от цял свят. Той е много повече от обикновени шикозни кафенета и корейски занаятчийски отвари. Градът е дом на покрити с графити подземни барове и ресторанти, предлагащи както традиционни, така и фюжън кухня. Предвид задаващите се Зимни олимпийски игри през 2018 г. в Сеул и съпътстващия ги туристически наплив, сега е времето да се докоснете до чудния свят на Южна Корея, докато е още спокойно.

#Любляна, Словения
Заслужено обявен за Европейска зелена столица на 2016 г, този град впечатлява с изумителното си изобилие от зелени площи. Любляна е град, идеален за опознаване посредством велосипед или пеш, но не и с автомобил. Разходете се покрай великолепната зелена река Любляница, която минава през центъра. Хотелите и ресторантите на Люлбляна са на изключително достъпни цени, без компромис по отношение на качество. Друг коз на столицата на Словения са нейните зашеметяващи планини, лозя и плажове, които трябва да посетите.

#Вролцлав, Полша
След опустошителното наводнение през 1990 г. Вроцлав беше старателно възстановен – тогава с пълната си слава от миналото отново блеснаха германските църкви, именията във фламандски стил и пищните барокови дворци. Градът е център на изкуствата, в който се провеждат множество престижни фестивали и конкурси. Не случайно, заедно с Мадрид, Вроцлав заслужено носи престижната титла „Европейска столица на културата” 2016. Вроцлав бе избран и за световна столица на книгата през 2016 г. заради огромния си брой студенти, живеещи и учещи на територията му.

#Нашвил, САЩ
Нашвил е столицата и вторият по големина град на щата Тенеси в Съединените американски щати след Мемфис. Той е един от най-бързо развиващите се градове в САЩ, известен с по-либералните си възгледи и управление. Тук южняшкия и темпераментен живот пулсира от всеки ъгъл на града. Нешвил е царството на кънтримузиката. Тук главната улица със заведенията се казва “Бродуей”, подобно на Ню Йорк. Музиката те блъска и зашеметява. От всеки клуб свирят на живо. Там, където не е на живо, има караоке бар и пеят посетители, някои от тях много професионално. Джони Кеш, Доли Партън, Уили Нелсън и т.н. те гледат от плакати, фланелки, сувенири. Нешвил е една по-свободна Америка. Не само заради това, че има заведения, в които се пуши. Дори едно от тях е сложило под табелата с името си светещ надпис "Пушачите са добре дошли". Тук някак се чувства духът на свободата, който е създал Щатите и ги е превърнал в най-привлекателната за емигрантите държава.

#Амстердам, Холандия
Амстердам, най-големият град в Холандия, е известен със своя либерализъм, чудесна архитектура, приветливи заведения, култура и история. Има криволичещи канали, павирани улици, едни от най-големите колекции от произведения на изкуството, забележителни стари сгради и дори музеи на секса и на канабиса. Сред най-известните музеи тук са Музеят на Ван Гог, Стеделикмузеум и Рийксмузеум. Амстредам е прочут и с нощния си живот, като най-важните му центрове са: Лейдсплейн, където са събрани множество оживени ресторанти, , клубове, традиционни „кафяви” барове, кафенета и хотели, както и с традиционните холандски кръчми, в които се изпълнява истинска холандска музика.

#Хъл, Англия
Хъл е динамичен град, който бързо се превръща в магнит за туристите. Освен запазилите се след Втората Световна война архитектурни и исторически забележителности, градът предлага множество варианти за приятно прекарване на свободното време. Можете да се разходите по тесните калдъръмени улички, да видите традиционните английски пъбове, в които можете да се отбиете по всяко време и да се отдадете на обилен обяд в съчетание с легендарната английска бира, да посетите огромния търговски комплекс Princes Quay или очарователните крайбрежни ресторанти на улица Princes Avenue. Градът предлага множество разходки с корабчета по река Хъл, където ще може да видите едно уникално място, наречено The Deep. Това всъщност е аквариум, в който можете да видите как се хранят най-различни видове риби, включително и акули. Можете да се повозите на подводния асансьор докато стигнете до Кралството на леда. Хъл предлага на своите гости и множество музеи, които са разположени в центъра на града. Те сформират цял квартал. Струва си да посетите Streetlife Museum of Transport, Wilberforce House и Arctic Corsair.

#Ванкувър, Канада
Остров Ванкувър е известен със спокойната си атмосфера, красиви крайбрежни пейзажи и целогодишни диви цветя. Регионът е истински рай с девствени брегове и гъсти изумруденозелени гори, заобиколени от водите на Тихия океан. Тук може да видите най-различни растения и животни, величествените и покрити със снежна шапка Олимпийски планини, както и блестящи заливи, реки и езера. Живописната столица – Виктория, се намира в южния край на острова. Тя предлага истински протрет на прародината Англия със своя исторически парламент, , тесни улички, осеяни с кафенета, кръчми и колоритни градинки. Остров Ванкувър е едно наистина забележително място, където няма да скучаете.

#Агра, Индия
Величествената бивша столица на Индия е разположена на 200 км югоизточно от Делхи на брега на река Ямуна. Могулските императори, управлявали Индия цели две столетия подред (от 16 до 18 в.), оставили след себе си величествени архитектурни здания, които днес привличат туристи от цял свят. Най-известни са Червената крепост и емблематичните гробници на Мумтаз Махал (Тадж Махал), на Гхияс Бег и на Акбар. Агра е важен кръстопът и жп възел, както и ключов търговски и промишлен център. Аерогарата се намира на 8 км от града. Развити са художествените занаяти, също така текстилната, памукоочистителната и хранителната промишленост.