На 11 октомври се отбелязва Световния ден на момичето. Целта на деня е да подчертае и да отговори на нуждите и предизвикателствата, пред които са изправени момичетата, като същевременно насърчава даването на повече власт и спазване на техните човешки права. 

Момичешка сила

„Ако под „сила” се има предвид груба сила, тогава наистина жената е по-малко грубият човек. Ако под „сила” се има предвид морална сила, тогава жената е неизмеримо повече човек. Ако ненасилието е законът на нашето съществуване, бъдещето е на жените.”
Махатма Ганди

Снимка: iStock

Какво да правите, за да отбележите Световния ден на момичето?

Споделете тази статия в профила си във Facebook. Публикувайте снимки в Pinterest, Instagram, блога си, които показват момичешката сила.

Направете нещо специално за момиче около вас - дъщеря ви, племенница, братовчедка, внучка, семейна приятелка, съседка. Излезте заедно, направете нещо предизвикателно и смело. 

Гледайте филми със силни женски герои.
1) Brave (2012)
2) Bend it like Beckham (2002)
3) Anne of Green Gables (1985)
4) Mulan (1998)

Включете се в благородна инициатива - помогнете на болно момиче с дарителски 

Знаете ли, че... 

В световен план броят на момичетата е около 1,1 милиарда, като всички те са източник на енергия и творчество.

Над 100 милиона жени от света са изчезнали и се водят в неизвестност.

Селективните аборти, които все повече се практикуват в Азия, са довели до неравномерно съотношение на мъжете и жените в целия континент.

В Индия има закони, които не позволяват на майките да научават пола на бебето, именно заради тези селективни аборти, и като мярка срещу дискриминация на бебета.

Една трета от момичетата в развиващия се свят се омъжват преди 18-годишна възраст. Това  увеличава риска от ХИВ, нежелана бременност и преустановяване на образованието.