Родното място на Хелоуин е Ирландия. Древния келтски фестивал Самхейн, където хората палели огньове и носели костюми, за да отблъснат духовете, бележи началото на празника.

Хелоуин се отбеляьзва в много страни по света, но по различен начин. Ето какво правят за празника по света:

Dia de los Muertos

Снимка: iStock

В Мексико Хелоуин се преплита с „Денят на мъртвите“. В този ден се почитат починалите близки. Това е празник включващ олтари, невен, захарни черепи и паради.

„Влияние на косплей“

Хелоуин в Япония придобива популярност през последните години и често включва смесица от традиционни дейности за Хелоуин и влиянието на японската косплей култура.

Фестивал на тиквата

Снимка: iStock

Германия празнува Хелоуин с различни събития, включително партита с костюми и паради. В някои региони се провеждат и фестивали на тиквата, които включват изложби и състезания с големи тикви.

„Денят на самотниците“

В Китай Хелоуин не е традиционен празник, но придобива популярност сред по-младите. 11 ноември е известен като „Денят на самотните“ и е голям ден на пазаруването. Хелоуин продължава да се празнува чак до тази дата.

„Празник на Южното полукълбо“

Хелоуин в Австралия става все по-популярен, въпреки че се пада през пролетта в Южното полукълбо. Австралийците са възприели традицията да обикалят, да се забавляват с костюми и да украсяват домовете си.

„Лов на ябълки“

Снимка: iStock

Хелоуин има древни корени в Обединеното кралство. В някои региони все още се провеждат традиционни игри, при които участниците се опитват да захапят ябълки, плуващи във вода, без да използват ръцете си.