Светли вторник е днес. Той е третият ден на Великден – вторник от Светлата седмица, която цялата е посветена на Христовото Възкресение. Почитаме и паметта на християнския мъченик свети Акакий.

Той е от ранните християнски мъченици, пострадал за вярата си в Иисус Христос в началото на четвърти век.

Това били годините на последните, но не по-малко жестоки гонения на християните. Наистина с Миланския императорски едикт от 313 г. християнството било обявено за позволена религия в римската империя, но гоненията не престанали отведнъж.

Един от късните гонители на християните бил Лициний (308-324 г.). Макар и съимператор на Константин Велики, който се постарал да узакони християнската вяра, Лициний скоро се отказал да проявява търпимост към християните и станал върл техен гонител. Това било част от политиката му на противопоставяне на император Константин.

Снимка: Canva

Така Лициний получил поддръжка от онези слоеве на имперската администрация, които не били доволни от признаването на християнството за позволена религия. И Лициний останал в историята като не по-малък противник на християнството от императорите Деций и Диоклетиан. Като управляващ източната част на империята, негови жертви станали хиляди християни в Мала Азия и в други области в днешния Близък изток, припомня БТА.

Акакий бил млад мъж християнин от малоазийската област Кападокия и служил в императорската войска. Заради пламенната си вяра в Иисус Христос той бил докладван на началника на войсковата част Фирм, който по заповед на Лициний организирал разследване кои от войниците били християни. Добрият и изпълнителен Акакий бил подходящ да бъде наказан за назидание на останалите войници. Първо започнали с увещания да се откаже от вярата си, като му обещавали повишение по чин и парична награда. Но като видели, че не е склонен да се отрече от вярата си, подложили го на изтезания.

Акакий с твърдост понесъл различните мъчения и затова мъчителите решили да го обезглавят, за да не се повлияят от примера му и други войници. Така на 25-годишна възраст той станал мъченик за вярата, почитан от християните и до днес.