В туристическата чайна на Черни връх винаги има голяма опашка (понякога до вратата), трудно се намират места за сядане, въздухът е спарен, а мястото не е реновирано от години. Усещането за наслоена лепкава мръсотия е много силно.

Затова много туристи изобщо не влизат вътре, а си почиват и обядват на поляната. Аз също съм сред тях, но това лято реших да проверя какво се предлага за хапване. Така и не можах да вляза, защото опашката отново бе до вратата, а някаква леля се опитваше да въдвори ред чрез хокане.

Важното е, че на върха не се продава минерална вода. Каквито и да са доводите за това (например екологични), мисля, че това е абсурдно. Ходил съм по планините в различни европейски държави и навсякъде се продава минерална вода. Дори в хижи на 3000 и повече метра надморска височина. Разбира се, цената е висока, но това е нормално. Важното е, че човек може да разчита на адекватни ресурси. Няма как да вървиш в планината без вода. Възможно е някой път да си забравил да си вземеш или пък детето ти да изгуби капачката и да имаш нужда от нова бутилка.