Еминем е известен с бруталните нападки срещу опонентите си - от поп звезди до президенти на САЩ. Поредната жертва на белия рапър се оказа собственикът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг

"Толкова си тъп, че трябваше да питаш RapGenius какво е дис (от dissrespect - песен, чиято цел е да обиди конкретен човек)", казва се в парчето, което на първо слушане звучи сякаш наистина е написано и изпълнено от Еминем.

Всъщност, това не е така.

Автор на злия куплет е езиковият робот GPT-3. Той се появява през юни тази година и според експертите способността му да съчинява текстове от друго лице са "плашещо реалистични". На този сайт например изкуственият интелект отговаря на писма на читатели от името на известни исторически личности като Исак Нютон, Стивън Хокинг, Едгар Алън По и др.

След като текстът е готов, той бива предаден на друг изкуствен интелект - Google Tacotron 2, който "изпява" парчето, използвайки откъси от истински вокали на Еминем.

Резултатът е впечатляващ и наистина звучи като нещо, изпълнено от самия рапър. Сравнете го с негова истинска песен от 2009 г.:

Подобни експерименти повдигат въпроса за истиността на публичните изказвания в близкото бъдеще.

Така например Buzzfeed и режисьорът Джордан Пийл експериментираха с видео, в което Барак Обама говори неща, които иначе не би казал (например "Тръмп е пълен боклук"). Целта на Deepfake клипа е да предупреди гледащите го да не се доверяват на всичко, което виждат и чуват в интернет.

"Вярвайте само на проверени източници. Може да ви прозвучи банално, но от това как ще се справяме с информацията зависи дали ще оцелеем като вид или ще се превърнем в някаква шибана антиутопия", завършва Обама (озвучен и изигран от Пийл).