Алисън Феликс е една от най-бързите жени в света. Множеството й постижения, в които се включват и олимпийски медали, са отражение както на спортните й заложби, така и на вложения труд. Алисън се състезава от тийнейджър, а първия си олимпийски медал печели на 18-годишна възраст.

Спортистката е награждавана шест пъти със златен медал от Олимпийски игри, а печалбите й на международни състезания са още повече. Но освен в професионален план, Алисън се радва и на успехи в личния си живот. През ноември се роди първото й дете и от публикациите на атлетката в социалните мрежи виждаме, че майката не може да свали усмивката от лицето си. Последвалата реакция на нейния спонсор NIKE породи публична дискусия за отношението на спортната индустрия към майките спортистки. Компанията реши да плати на едно от най-популярните си лица значително по-малко заради раждането. Това беше поводът Алисън да публикува своята „Моята собствена история на бременността и NIKE” в "Ню Йорк Таймс".

В материала си за американското издание медалистката разказва за преговорите, които се е опитвала да води със спонсора си. Тя изисква в договора с фирмата да има клауза, която й осигурява финансова сигурност при бременност. Тоест правно спортистката да е защитена, че раждането на дете няма да дестабилизира приходите й. Състезателката обяснява, че е искала да бъде защитена от финансово наказание, ако не е в най-добрата си форма първите месеци след раждане. Въпреки че Алисън е едно от най-познатите лица на NIKE, фирмата отказва да приеме позицията и настоява да плати й със 70% по-малко.

След това отношение на NIKE Алисън решава, че ще пренесе казуса в публичното пространство и използвайки гласа и популярността си, да провокира внимание върху проблема, който засяга цялата спортна индустрия. И успява. Няколко марки за спортни облекла (Burton, Altra, Nuun и Brooks) обявяват, че ще включат в договорите си със спортистки клаузи, които защитават състезателките от „финансово наказание“ при по-слабо представяне първите няколко месеца след бременност. Малко след това NIKE също обявяват публично, че ще предприемат промени в отношението си спрямо майки спортистки.

Реалната промяна настъпи на 16 август, когато фирмата изпраща писмо до подписалите с него атлети, в което обявява, че официално жените, представителки на марката, ще бъдат защитени в рамките на общо на 18 месеца по време на майчинството (8 месеца след завръщането им на терен). Под публикацията си на писмото Алисън написа: „Нашите гласове имат сила!“.

Спортистката избра да не преподпише с NIKE през май и предпочете марката Athleta, която произвежда женско спортно облекло. Но въпреки това гласът на Алисън, заедно с тези на още няколко световно известни състезателки - Алисия Монтано и Кара Гучер, успя да доведе до промяна в спортната индустрия.