Празниците са страхотно нещо! А коледните и новогодишните са може би най- големите и светли празници. За повечето хора те носят дълга почивка, много споделени емоции с близките хора, празненства до сутринта, богата трапеза, празнични тоалети, дълги приготовления и много надежди. Казват, че хубавите неща свършват бързо. Така е!

Колкото и добре да сте прекарали празниците, почивката ви сякаш отлита за миг и често си казвате "не ги усетих как минаха”. Да. Събуждаш се сутринта на 1-ви януари, а за по-големите късметлии на втори или трети, и осъзнаваш, че утре отново си на работа - празниците са отминали и за съжаление, ще трябва да се справиш с тоновете работа и други задължения, които си отминал и си оставил след това. Към много неща не ти се връща. А отново всичко е постарому - отново трябва да ходиш на работа или лекции, отново деня ти минава в обичайните домакински задължения, хората около теб отново стават по-забързани и нервни. Струва ви се сякаш някои неща дори са се влошили - отново е време да започнеш онази мъчителна диета, портмонето е олекнало значително, oсвен това вероятно сте платили солидна сума пари, за да изглеждате страхотно от главата до петите в новогодишната нощ.

За някои от нас новогодишната нощ е повод да се почувстваме като принцеси и за разлика от сюжета на познатата на всички приказка за Пепеляшка, не само че не се прибираме разплакани и разочаровани в къщи, когато удари дванадесетият час, а точно това е моментът, в който искаме да блестим най-силно. Затова понякога празниците са си по- хубави от приказка.
 

Но когато отминат се чувстваме зле. След толкова много позитивни емоции сме склонни да изпаднем в следпразнична депресия. Всичко изглежда някак сиво. Красивата рокля е захвърлена някъде в гардероба, гримът е изтрит, няма шампанско, бляскави партита и светлини, масата у дома не е наобиколена от роднини и приятели. Как да не се натъжиш!

Но правилно ли е това! В никакъв случай

Така наречената следпразнична депресия е възможно най- лошият начин да започнете новата година. Вместо това съхранете с любов емоциите и вълнението от приятно прекараните празници с любимите си хора, бъдете благодарни че и тази година сте успели да посрещнете с усмивка и надежди дванадесетия час. Спомнете си всяко хубаво нещо, което ви се е случило и за което дори не сте мечтали преди една година. Тогава ще се изпълните с надежда и ще повярвате,че макар че празниците са отминали, ви предстоят много хубави изненади, които ще ви направят щастливи.А тях не можете просто да стоите и да ги чакате. Продължете да живеете живота си такъв, какъвто е и те сами ще ви срещнат.