Адел сподели снимка от фестивал, който не се състоя. Британската поп звезда (32 г.) трябваше да присъства на фестивала Notting Hill, на който се празнува културата на Карибите и тъмнокожите, но той беше отменен заради пандемията от коронавирус. Затова звездата сподели снимка с впечатляваща фестивална визия, с която отбелязва повода виртуално.

Адел беше облечена с горнище с националното знаме на Ямайка, а косата й оформена в традиционен африкански стил - на банту възли.

Банту възлите са често срещана прическа при жените от Африка и тези с африкански произход, заради спецификата на косата им. Представляват малки, навити фитили, закрепени с фиби или ластици. След като се пуснат, косата е навита и се получава нова прическа, наречена Bantu knot-out.

Визията на на Адел предизвика коментари на расова и културна основа.

В социалните мрежи много хора я обвиниха в присвояване на култура. За някои провокативна беше прическата й, за други - облеклото.

  • Един от последователите на Адел коментира, че "черните жени са дискриминирани заради носенето на културни прически като банту възли, но белите не са, това не е честно и затова хората са ядосани."

  • "Скъпи бели хора, моля, бъдете себе си и спрете с присвояването на култура. Горната част на банския със знамето на Ямайка беше ненужна ... Моля, просто спрете", написа друг последовател

Други обаче защитиха Адел.

  • "Това ме накара да се усмихвам. Тя показва влиянието, което моят малък остров оказва върху целия свят."

  • "Това е културна оценка, а не присвояване."

Изпълнителният директор на карнавала Матю Филип сподели за ​​"Гардиън", че макар тази година фестивалът да се провежда онлайн, събитието има своето голямо значение. "Повече от 50 години карнавалът е заявка, че Черният живот има значение", каза той. „Това е нормална практика за нас, не е нещо, което откриваме сега."