Мая Къркаличева е планински фотограф и с всеки свой кадър показва защо обича България. Красивите й снимки с изгреви, залези и красив планински живот са публикувани от над 10 световни издания. 

За първи път снима в Пирин: "Аз наистина не знаех, че в България има такива места и просто си казах, че това е нещото и просто искам да ги опозная тези кътчета"

Купува първия си фотоапарат сама, с пари, събрани с много труд. Днес има свой сайт, където качва фоторазказите си от планината. 

"Абсолютно самоук човек съм" - казва Мая. Не чака специалния момент и точната светлина, но препоръчва на хората да носят със себе си нещо за снимкане, защото "красотата понякога просто крещи да бъде заснета"

Един от най-силните й моменти в планината е през януари по път за хижа "Амбарица", преди да изгрее Луната. 

"5 месеца подред правихме преходи в зимни сезони. В един от тях бяхме бяхме 68 души. Тръгнахме от Карлово към х. "Амбарица" и идеята беше, когато стигнем билото, най-високата точка от прехода, там да гледаме залеза.
Преди да изгрее Луната през януари месец си беше станало студено и тази огромна група от 68 души, започна да губи тонус. Само аз знаех, че в групата имаме гайдар и точно в този момент казах: "Райко, сега е моментът! Вади гайдата!". Райко извади гайдата и на билото на Балкана точно изгряваше луната, засвири едни родопски песни, хората не можеха да повярват какво се случва в този момент. Започнаха да танцуват едно хоро и бързо се стоплиха", спомня си Мая. 

"Най-силният си кадър съм снимала със затворени очи!", споделя тя. Вятърът бил толкова силен, че ледът буквлано се забивал в очите й. За да направи снимката, която най-много си харесва, не е виждала нищо и кадърът е станал случайно. 

Цялата история на Мая и още красиви нейни снимки, разказани в поредицата ФОТОГРАФИТЕ - вижте на btvnovinite.bg.