Разположен на север от естуара на река Мърси, градът е административен център на графство Мърсисайд. За възхитителната смесица от стара и модерна архитектура го наричат „европейският Ню Йорк”. Освен като град на големите мащаби и високите здания, той е по-известен като родния град на легендарните Бийтълс.

От тук се разкрива и разкошна гледка, идваща от величествените архитектурни здания, известни с прозвището "Трите грации". От върховете им се извисяват статуи на птицата ливър – символ на града. Разположени на брега на река Мърси, те свидетелстват за паметните времена, когато пристанището на Ливърпул е било световен лидер.

След 1972 г. пристанището е преобразувано в бизнес и културен център, препълнен с атракции и забележителности, с ресторанти и барове, с множество галерии и музеи, сред които музеят на робството, музеят на мореплаването и, разбира се, музеят, посветен на Бийтълс, където може да научите повече за най-обичаните синове на Ливърпул. Там се съхранява цялото богатство, присъщо за творчеството и историята на култовата рок група. Феновете ще видят много и най-разнообразни спомени за четиримата й членове – Джон Ленън, Пол Маккартни, Джорд Харисън и Ринго Стар, признати за едни от най-влиятелните музиканти на всички времена.

Снимка: LadyZone.bg

Там е първата китара на Джордж Харисън, снимки от личните им архиви, корици на емблематичните им албуми, лични вещи, сред които сценични тоалети, музикални инструменти и дори вещи от бита. Там ще попаднете и на облекла, притежавани от самия Елвис Пресли и на една от китарите, на които кралят на рока е свирел.

До всичко това, може да се докоснете, макар и само визуално, чрез нашата галерия от фотографии, направени в музея на Бийтълс. В нея ще откриете и част от забележителностите на Ливърпул, не случайно известен и като Европейски град на културата.