Срещнахме се с Мия Агова, за да разберем повече за проекта "Градски номади". В края на тази статия ще осъзнаете, че това е много повече от поредната социална инициятива, това е ход, водещ към един по-добър живот в България.

LadyZONE.bg: Как започна всичко?
Миa Агова: “Всичко – в сегашния формат на “всичко” – започна преди близо две години. Тогава се върнах в България покрай #ДАНСwithme. След 15 години „скитане” по света, най-после усетих, че моето място е тук [в България] и че е време да се прибера. Казват, че протестите бяха провал, че не постигнахме желаното, но за мен промяната е огромна. Тя се съдържа в съзнанието на хората , в солидарността, която се появи на площада, в това, че силата на гражданското общество се наложи и тепърва ще се налага във времето.

Макар че тогава все още не го знаехме, екипът на “Градски номади” вече беше започнал да се събира. С Елеонор Генова се запознах на протестите и моментално “щракнахме”. А с Йоана се запознахме в градинката на Свети Седмочисленици покрай кучетата ни – тогава Флашман [кучето на Мия] се разхождаше гордо с “#оставка” на гърба и Джоко, сетерът на Йоана, нямаше как да го подмине.

Трите бързо се “надушихме” – имаме сходно виждане, вярваме, че промяната започва отдолу, че тя зависи единствено и само от нас. Същевременно сме много упорити по душа и не пренебрегваме нередности – дейни сме и правим нещо по въпроса.

Една от нередностите, по които индивидуално “работехме”, беше невидимостта на бездомните. Всяка от нас помагаше с каквото може – с дрехи, лекарства, разговори... В един момент се оказа, че имаме много общи бездомни приятели. Затова решихме да обединим сили и да основем проект, чрез който да им помагаме по-ефективно, по-мащабно.

“Градски номади” се роди от разговорите ни с бездомните. Те са нашите консултанти – целият проект е изграден спрямо техните нужди и нагласи. Нашата роля е да “канализираме” всичко, което научаваме от тях, търсейки и намирайки мобилни решения за номадския живот.

Започнахме да се ровим и така открихме Грегъри Клоен и неговите мобилни микро-къщички, после и проектите за мобилни бани и перални Lava Mae, както и Orange Sky Laundry.
Обединихме ги под шапката на “Градски номади” като отговор на основните ежедневни нужди на бездомните (и всеки човек), събрахме се с Destructive Creation [на които Мия е голям фен] и творческо сдружение “Щипка”. Заедно запретнахме ръкави и както се казва: “the rest is history” („всичко останало е история” на английски език)